Pachet de măsuri de sprijin pentru angajaţi şi angajatori
Articol de Radiojurnal, 07 August 2020, 13:25
Guvernul urmează să adopte în şedinţa de la ora 16:00 un pachet de măsuri de sprijin pentru angajaţii şi angajatorii care se confruntă cu situaţii de diminuare a contractelor, respectiv, a cifrelor de afaceri.
Pe agenda de vineri figurează şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind acordarea unor sporuri pentru directorii şi funcţionarii Direcţiilor de Sănătate Publică.
Pentru mai multe informații ne aflăm în legătură cu redactorul RRA Petruța Obrejan: "Aproximativ 700.000 de persoane ar putea beneficia de prevederile proiectului de ordonanță amintit de tine, iar impactul bugetar ar fi, spunea recent ministrul muncii, Violeta Alexandru, de 2,5 miliarde de lei.
Astfel, angajatorii ar putea reduce, dacă acest proiect va fi adoptat astăzi de executiv, timpul de muncă al salariaților cu jumătate din durata prevăzută inițial în Contractul individual de muncă, însă o decizie în acest sens se va lua prin consultarea cu sindicatele și, apoi, se va comunica angajaților.
În proiect se mai arată că pe perioada reducerii temporare a activității, determinată de starea de urgență, alertă sau asediu, salariații vor primi toate celelalte drepturi prevăzute în Contractul individual de muncă.
De asemenea, persoanele care realizează venituri în regim independent ar putea primi din partea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, dacă vor depune o cerere și o declarație pe propria răspundere, o indemnizație lunară de 41,5% din câștigul salarial mediu brut.
Sunt prevăzute măsuri în sprijinul zilierilor și muncitorilor sezonieri, dar și pentru impulsionarea angajatorilor de a utilizat telemunca.
Astfel este acordarea, o singură dată, a sumei de 2.500 de lei acelor angajați care au lucrat în regim de telemuncă pe perioada stării de urgență, respectiv de alertă, pentru cel puțin 15 zile.
Tot astăzi, executivul intenționează să reducă o parte din diferențele salariale existente între personalul contractual care ocupă funcții de medici, asistenți medicali și funcționarii publici din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene şi a Municipiului Bucureşti.
Astfel, pentru reprezentanţii Comitetului Director din aceste direcții se solicită obținerea unui spor pentru condiții epidemiologice deosebite de 40% la salariul de bază, iar pentru funcționarii publici care desfășoară activități în domeniul controlului în sănătatea publică din aceleași direcții de sănătate un sport de 30% la salariul de bază.
Este propusă de asemenea și acordarea unui spor de 30%, pe perioada stării de alertă, şi personalului Instituţiilor Prefectului, cu excepția prefectului şi subprefectului."