Șosele blocate din cauza zăpezii(UPDATES)
Mai multe drumuri naționale sunt închise iar pe altele circulația se desfășoară cu dificultate. Există trenuri anulate iar câteva curse aeriene au întârzieri.
Articol de Răzvan Stancu, 04 Februarie 2012, 07:50
Ora 19.30 -Traficul a fost reluat pe mai multe drumuri, cele mai importante fiind între Slobozia şi Urziceni, Urziceni - Bucureşti, Urziceni şi Buzău, Dragalina şi Feteşti, pe unele dintre ele existând retsricţii de tonaj.
Ora 19.00 - DN 2B Buzău-Brăila a fost închis din nou sâmbătă din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a anunţat Infotrafic Buzău.
Ora 18.40 - Aproape 80 de trenuri de călători, din cele peste 1.900 prevăzute să circule sâmbătă, au fost anulate din cauza vremii nefavorabile, informează ministerul transporturilor.
Toate aeroporturile sunt deschise traficului aerian şi nu sunt curse anulate.
Pe Aeroporturile Băneasa şi Otopeni sunt cinci curse care au întârzieri la decolare şi alte patru cu întârzieri la aterizare mai mari de 30 de minute.
Ora 18.30 - Potrivit comisarului Laurenţiu Dicu de la centrul Infotrafic, circulaţia este închisă pe tronsoanele Autostrada A2 sectorul Bucureşti-Lehliu, DN1 Albeşti - Paleologu - Urziceni, DN 22 Râmnicu Sărat - Brăila, DN 23A Focşani - Gologanu, DN 23 B Măicăneşti - Ciorăşti, DN 2C Costeşti - Padina, DN2 Bogza - Dumbrăveni - Jitia şi pe DN2 Jitia - Vintileasca.
De asemenea, sunt impuse restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri naţionale după cum urmează: restricţie pentru traficul greu peste 3,5 tone pe DN 5B Vad - Giurgiu, DN 2 Bucureşti - Urziceni şi Urziceni - Buzău şi DN 2B Buzău - Brăila. Restricţie pentru trafic greu peste 7,5 tone pe DN 10 Buzău - Braşov şi pe DN 3A Lehliu Gară - Feteşti.
Ora 17.28 - Porturile pe Dunăre sunt deschise, iar opt nave sunt încă blocate de gheaţă, navigaţia fiind închisă pe două porţiuni şi deschisă pe alte nouă, informează Ministerul Transporturilor
Ora 16.45 - Traficul autovehiculelor cu masa de până la 3,5 tone a fost deschis la ora 16,30 pe DN 2B Buzău-Brăila şi DN 2 Buzău-Urziceni, informează Infotrafic Buzău.
Ora 15.30 - Traficul prin Vama Giurgiu-Ruse restricţionat pentru tirurile şi camioanele care veneau din Bulgaria a revenit la normal, transmite Mediafax.
Ora 15.15- Potrivit CNADR, a fost deschis traficul pe o rută alternativă între Bucureşti - Constanţa, respectiv DN 3 Bucureşti-Lehliu; A2 Lehliu - Cernavodă; DN 22C Cernavodă - Murfatlar; DN 3 Murfatlar - Constanţa.
Ora 15.05 - Potrivit Infotrafic Buzău, pe DN 2, între Buzău şi Râmnicu Sărat, restricţiile de circulaţie pentru traficul greu au fost ridicate în totalitate.
Ora 13.50 - Cantitatea de gaze naturale livrate sâmbătă de Rusia este mai mică cu două milioane metri cubi faţă de volumul importat vineri, spune directorul general al Transgaz, Florin Cosma, citat de Agerpres.
Ora 13.30 - Alte patru persoane au murit din cauza gerului, numărul deceselor înregistrate de la avertizarea cod galben de ger şi până în prezent ajungând la 28, informează ministerul sănătăţii.
Ora 13.20 - "Traficul aerian se desfăşoară în condiţii de iarnă, fără probleme deosebite, iar 60 de curse feroviare sunt anulate", a anunţat ministrul transporturilor, Anca Boagiu.
Ora 13.10 - Iarnă grea în mare parte din Europa: în Ungaria este instituit cod roşu de ninsori, Roma este paralizată de zăpadă, iar în Polonia numărul persoanelor decedate din cauza gerului a crescut la 45, potrivit AFP.
Ora 13.05 - la ora 13:00 un număr de 14 drumuri naţionale sunt închise, potrivit CNADNR.
Drumuri cu circulaţia închisă:
1. A2, Bucuresti – Lehliu;
2. DN 1D, Albesti – Urziceni;
3. DN 2, Urziceni – Râmnicu Sărat;
4. DN 21A, Bărăganu – Ţăndărei;
5. DN 22, Râmnicu Sărat – Băile;
6. DN 23A, Gologanul – Corăsti;
7. DN 23B, Măicăneşti – Ciorăşti;
8. DN 24D, Vârlezi – Galaţi;
9. DN 2B, Buzău – Vizireni;
10. DN 2C, Costesti – Slobozia;
11. DN 2N, Bogza – Jiţia;
12. DN 2R, Jiţia – Vintileasca;
13. DN 67D, Baia de Aramă – Băile Herculane;
14. DN 7D, Câinenii Mici – Poiana.
Ora 12.45 - 30 oameni au murit până acum din cauza vremii în România, a anunţat ministrul de interne Traian Igaş, convocat de premierul Emil Boc la teleconferinţa cu prefecţii.
Ora 12.20 - Începând cu ora 12.00 s-a deschis traficul pe autostrada A2, sectorul Lehliu-Cernavodă pentru vehicule cu masa totală maximă admisă mai mică de 7,5 tone, potrivit CNADNR.
Ora 12.00 - Din cauza valului de frig, Gazprom nu poate asigura livrarea unor volume suplimentare de gaz solicitate de Europa Occidentală, a declarat directorul adjunct al companiei, Alexandru Kruglov, informează AFP.
Ora 11.50 - Toţi gălăţenii care locuiesc în apartamente racordate la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic nu primesc apă caldă menajeră, însă autorităţile promit că situaţia va reintra în normal în partea a doua a zilei, transmite corespondentul nostru, Maria Măndiţă.
Decizia de sistare a apei calde a fost luată din cauză că societatea locală de producere a agentului termic, SC Electrocentrale SA Galaţi, nu a fost în măsură să furnizeze agent termic la parametrii necesari.
Ora 11.35 - Potrivit CNADNR, începând cu ora 11.00 a fost deschis traficul pe DN 68A Lugoj – Săcămaş şi DN 22, Grădiştea – Brăila pentru toate categoriile de vehicule.
Ora 11.30 - Nava Mamaia 2 pleacă de la Tulcea către Sulina, cu pasageri şi alimente , urmând să oprească în toate localităţile riverane, acolo unde este posibil, transmite corespondentul RRA, Maria Măndiţă.
Ora 11.20 - În punctul de trecere a frontierei Giurgiu, situaţia traficului a revenit la normal, atât pe sensul de ieşire cât şi pe cel de intrare în ţară, transmite corespondentul nostru Emil Talianu.
Ora 11.05 - Potrivit CNADNR începând cu ora 10.30 au fost deschise circulaţiei DN 1A, DN 3, DN 2A, DN 67C, DN 61, DN 5B, DN 71, DN 31 şi DN 41 cu restricţie de tonaj.
- DN 1A Cheia-Săcele pentru vehicule cu masa totală maximă admisă mai mică de 7,5 tone;
- DN 3 Lehliu-Călăraşi pentru vehicule cu masa totală maximă admisă mai mică de 7,5 tone;
- DN 2A Urziceni-Slobozia pentru toate categoriile de vehicule;
- DN 67C Novaci-Rânca pentru toate categoriile de vehicule;
- DN 61 Ghimpaţi-Găieşti pentru toate categoriile de vehicule;
- DN 5B Ghimpaţi-Giurgiu pentru vehicule cu masa totală maximă admisă mai mică de 3,5 tone;
- DN 71 Fieni-Sinaia pentru toate categoriile de vehicule;
- DN 31 Curcani-Olteniţa pentru toate categoriile de vehicule;
- DN 41 Graca-Giurgiu pentru toate categoriile de vehicule.
Ora 10.55 - Potrivit corespondentului nostru Mona Constantinescu, porturile maritime si cele fluviale au fost deschise.
Excepţie face portul Midia unde activitatea este sistată din cauza sloiurilor de gheaţă. Canalul Poarta Albă Midia Năvodari este închis iar pe Canalul Dunăre Marea Neagră există porţiuni în care gheaţa are câţiva zeci de centimetri şi nu permite înaintarea convoaielor pe şenalul navigabil.
În judeţul Constanţa nu sunt drumuri blocate însă traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă. Şoferii sunt sfătuiţi să circule cu atenţie având în vedere că în judeţ, exista porţiuni de drum unde, din cauza vântului, pe alocuri s-a format polei.
Ora 10.50 - Pe patru drumuri naţionale şi 19 judeţene care tranzitează judeţul Buzău nu se circula, transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Cristina Moise.
Ora 10.40 - Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, Poliţia Rutieră a luat măsura opririi traficului rutier pe DN67C Novaci – Rânca, informează Infotrafic.
Ora 10.30 - Începând cu ora 09.45, traficul rutier DN2 Bucuresti – Râmnicu Sarat a fost redeschis pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mica de 3,5 tone, informează Infotrafic.
La nivelul întregii ţări este în vigoare atenţionarea Cod galben de ninsori, viscol şi polei, valabilă până duminică seară.
Meteorologii atrag atenţia că în Bucureşti şi în mai multe oraşe are deja loc un fenomen mai puţin obişnuit, cel de ploaie îngheţată, care va îngreuna circulaţia rutieră.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a anunţat că a fost deschis traficul rutier DN 4 Bucureşti-Olteniţa pentru autovehiculele mai uşoare de 3,5 tone, pe DN 7 Piteşti-Veştem, precum şi pe autostrada A1 Bucureşti-Piteşti, pentru autovehiculele cu masa totală mai mică de 7,5 tone.
Peste 50 de tiruri şi camioane oprite la intrarea pe A1, la Piteşti, au fost aduse la Bucureşti vineri seară de către echipaje ale Poliţiei, însoţite de drumari, în două coloane, transmite Mediafax.
Autostrada Soarelui Bucureşti - Constanţa rămâne închisă din cauza vremii nefavorabile.
Nu se circulă pe mai multe drumuri importante din ţară : Cheia-Săcele, Bucureşti-Râmnicu Sărat, Slobozia-Urziceni, Buzău-Brăila şi Bucureşti-Călăraşi. Maşinile grele, cu masa de peste 7 tone şi jumătate nu au voie să circule pe Autostrada Bucureşti-Piteşti şi pe şoselele Buzău-Braşov, Ploieşti-Braşov şi Bucureşti-Giurgiu.
Traficul s-a reluat vineri noapte pe Valea Oltului, Piteşti - Râmnicu Vâlcea - Sibiu.
Informaţii în timp real privind desfăşurarea traficului puteţi găsi aici.
Poliţia Rutieră le recomandă participanţilor la trafic să nu plece la drum dacă nu au autovehiculele echipate de iarnă: cauciucuri, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip şi o rezervă suplimentară de combustibil.
Potrivit ministerului sănătăţii, la nivel naţional s-au mai înregistrat două decese în judeţele Tulcea şi Sălaj, astfel încât numărul deceselor din cauza hitopermiei severe înregistrate de la avertizarea “cod galben de ger” emisă de meteorologi, şi până în prezent, se ridică la 24.
Ministerul economiei a anunţat că aprovizionarea cu gaze naturale se desfăşoară în condiţii normale şi că a luat măsuri pentru asigurarea cantităţilor necesare, astfel încât să nu existe probleme deosebite în următoarea perioadă.
Comisia Europeană a confirmat vineri că în opt ţări, între care şi România, s-au înregistrat scăderi ale volumului de gaze livrate de Rusia din cauza temparaturilor foarte scăzute.
Acele statele au însă la dispoziţie diverse mecanisme de rezervă pentru depăşirea situaţiei şi nu se poate vorbi deocamdată de o ''stare de urgenţă'' - a anunţat Marlene Holzner, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru energie.