Organizaţia Salvaţi Copiii atrage atenţia că au crescut cazurile de bullying în şcoli
În ultimul an în România s-au înregistrat cu 1/3 de cazuri mai multe. O mare parte din vină ar aparţine profesorilor, care nu intervin în astfel de situații. Există şi cazuri de bullying profesor-elev.
Articol de Radiojurnal, 02 Februarie 2023, 00:34
Organizaţia ”Salvaţi Copiii” atrage atenţia că numărul cazurilor de bullying în şcoli a crescut cu aproape o treime în ultimul an în România. ”Salvați Copiii” solicită Ministerului Educaţiei o evaluare a stadiului de implementare a normelor metodologice privind constituirea grupurilor antibullying în şcoli şi elaborarea unei strategii naţionale de respectare a legii. Fenomenul este extrem de grav, susţine organizaţia.
Impactul asupra copiilor este major, iar de multe ori se reflectă şi asupra vieţii de adult, avertizează psihologul şcolar Adriana Cerghedi, directorul Centrului Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională Mureş.
Adriana Cerghedi: Un copil căruia i se spune că eşti ochelarist sau slăbănog, îl afectează emoţional şi poate resimţi şi în viaţa adultă. Tocmai de aceea cred că cei din jurul copilului, şi adultul, şi părintele să observe aceste semne mai deosebite, adică să observe ceea ce copilul nu făcea înainte; poate că plânge, refuză să mai meargă la şcoală. Sunt situaţii în care retragerea este recomandată, dar nu întotdeauna poate fi soluţia cea mai bună.
Preşedinta Consiliului Naţional al Elevilor, Miruna Croitoru, spune că o mare parte din vină aparţine profesorilor, care nu intervin atunci când observă cazuri de violenţă în şcoală.
Miruna Croitoru: Bullyingul a existat, de fapt, întotdeauna. Acum vorbim mai mult despre bullyingul în mediul online, însă cazurile de violenţă în şcoală există şi din cauza faptului că profesorii trec cu vederea atunci când există agresiune verbală între elevi, dar există şi cazuri în care există bullying profesor-elev. Jumatate dintre aceste cazuri sunt muşamalizate, de multe ori, pentru a păstra renumele unui anumit liceu.