Organizarea referendumului propus de primarul capitalei pare să aibă susţinerea necesară
Cele două întrebări propuse privesc gestionarea de către Consiliul General a sumelor provenind din taxe şi impozite.
18 Octombrie 2024, 18:42
Organizarea referendumului local propus de primarul general al capitalei pare că va obţine susţinerea de care are nevoie în şedinţa de consiliu convocată pentru luni, 21 octombrie, conform ultimelor declaraţii politice. Vineri, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că este de acord cu acest demers, însă a indicat că social-democraţii şi-ar dori să adauge o întrebare pe buletinul de vot cu privire la prevenirea consumului de droguri.
Este o temă actuală, dar o problemă naţională, nu doar a Bucureştiului, spune preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, după dialogul pe care l-a avut azi cu Nicuşor Dan. Liberalii se vor concentra pe cele două întrebări propuse de edilul capitalei şi au stabilit principii de colaborare în acest sens, a spus primarul sectorului 6, şi el liberal, Ciprian Ciucu, prezent de asemenea la întâlnire.
El a subliniat că este nevoie de clarificarea modului în care se distribuie fondurile, iar referendumul va fi un punct de plecare, dacă va fi validat de votul cetăţenilor.
Ciprian Ciucu: Va urma o analiză foarte clară la nivel de competenţe pe care le are primăria generală şi competenţele pe care le au sectoarele. Vă dau câteva exemple. Sectorul 6 are parcurile în administrare, Sectorul 2 nu le are, Sectorul 4 are bulevardele în administrare, Sectorul 6 nu le are. Deci este o harababură administrativă şi atunci ce am agreat în principiu este ca banii să urmeze competenţe legale. Cu alte cuvinte, dacă primăria generală are utilităţile mari, cum ar fi apă, canal, termoficare, transport, are nevoie de mai mulţi bani pentru investiţii şi pentru operarea acestor servicii, dar dacă sectoarele au nevoie, de exemplu gestionează şcolile, gestionează managementul deşeurilor, şi atunci analiza în acest moment este încă superficială, dar noi trebuie să aprofundăm după ce va trecere referendumul, să luăm o matrice şi să vedem exact ce competenţe are primăria generală, ce competenţe au sectoarele, iar banii să urmeze necesarul de operare a acelor servicii şi de investiţii în acele servicii.
USR a anunţat deja că susţine organizarea referendumului propus de primarul general, demers pe care îl consideră un prim pas către o reformă mai amplă, care va aduce beneficii bucureştenilor.
Cele două întrebări propuse privesc gestionarea de către Consiliul General a sumelor provenind din taxe şi impozite, adică stabilirea alocărilor către municipalitate şi primăriile de sector şi centralizarea emiterii autorizaţiilor de construcţie la nivel de primărie generală.