Ordonanţa privind interceptările a intrat în vigoare
Doar procurorii şi organele de cercetare penală vor putea executa supravegheri tehnice însă vor putea utiliza infrastructura SRI.
15 Martie 2016, 00:49
Ordonanţa de Urgenţă privind interceptările a intrat în luni seară în vigoare, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial. Fusese adoptată vineri de Guvern, într-o şedinţă specială.
Potrivit documentului, doar procurorii şi organele de cercetare penală vor putea executa supravegheri tehnice, în dosarele de cercetare penală însă vor putea utiliza în mod nemijlocit şi independent infrastructura Serviciului Român de Informaţii.
Înaintea adoptării ordonanţei de urgenţă, Curtea Constituţională fusese sesizată în legătură cu aceste prevederi din noul Cod de Procedură Penală. Instituţia a decis că articolul care implica SRI în anchetele penale este neconstituţional.
Deşi modul în care se fac aceste supravegheri a fost schimbat, din punct de vedere legal, preşedintele Curţii Constituţionale este de părere că eventualele contestaţii în cadrul diverselor procese care au avut la bază interceptări telefonice nu pot avea câştig de cauză.
Augustin Zegrean, invitat, luni, la Radio România Actualităţi:
"Avocaţii pot să ceară orice, dar trebuie cineva să le şi accepte cererile şi trebuie să le şi câştige. Deci se vor face cereri, sigur se vor face cereri, dar asta nu înseamnă că procesele stagnează. Nimeni nu va scăpa de pedeapsă dacă este vinovat datorită acestei decizii. Nu acesta a fost scopul nostru - să scoatem pe cineva din necaz sau să scăpăm de închisoare pe cineva. Scopul nostru a fost ca legea să fie corectă, să fie pe înţelesul tuturor. Acesta este principalul motiv pentru care noi am declarat acea sintagmă neconstituţională, tocmai că nu se ştie."