Ordonanţa de Urgenţă privind rectificarea, publicată în Monitorul Oficial
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind rectificarea bugetară a fost publicată în Monitorul Oficial.
Articol de Radiojurnal, 08 Septembrie 2018, 15:05
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind rectificarea bugetară a fost publicată, aseară, în Monitorul Oficial, după ce, miercuri, a fost aprobată în şedinţa executivului.
Acest lucru a provocat nemulţumirea preşedintelui Klaus Iohannis, care a invocat absenţa avizului CSAT. Premierul Viorica Dăncilă a argumentat, însă, că guvernul trebuia să adopte rectificarea pentru că oamenii nu mai puteau aştepta.
Rectificarea bugetară prevede o suplimentare de fonduri pentru mai multe domenii, inclusiv pentru instituţiile din sfera securităţii naţionale.
Deşi vor avea alocări în plus, aceste instituţii rămân, în continuare, cu bugete diminuate, după cum a anunţat ministrul finanţelor.
Reporter: Petruţa Obrejan - Rectificarea bugetară va asigura fără probleme plata pensiilor şi salariilor pentru acest an, dar şi bani în plus pentru educaţie şi sănătate - a dat asigurări premierul Viorica Dăncilă.
Viorica Dăncilă: Guvernul României nu va accepta ca drepturile românilor la pensii, salarii, sănătate să fie periclitate de lupta politică. Mi-aş fi dorit ca acest proiect deosebit de important pentru români să fie rezultatul unui consens între două instituţii importante ale statului: Preşedinţei şi Guvern.
Reporter: Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, spunea, la rândul său, că rectificarea bugetară a ţinut cont de creşterea economică de 5,5%, de evoluţia indicatorilor macroeconomici şi va susţine proiectele de investiţii. El a explicat, totodată, care au fost motivele micşorării bugetelor pentru structurile din CSAT, dar şi pentru mai multe ministere, printre care cel al mediului, al dezvoltării, energiei, apelor şi pădurilor.
Eugen Teodorovici: Orice cheltuială pe care o au învedere până la final de an va fi asigurată, dar nivelul de execuţii la şapte luni de zile arăta clar că sunt sume neutilizate, iar un management corect şi modern spune foarte clar că nu ai de ce, nici legal, nici financiar în acelaşi timp, să ţii banii într-o zonă în care ei nu se cheltuie, îi iei, îi realoci, îi utilizezi, iar dacă e nevoie să cheltui mai mult decât a rămas ca şi sumă, sumele se pot aloca de către guvern fără niciun fel de problemă.