Ordonanţa de Urgenţă privind noile măsuri fiscale a fost publicată în M. O.
Potrivit actului normativ adoptat pe 21 decembrie, companiile din energie vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri, iar cele din telecomunicaţii de 3%.
Articol de Radiojurnal, 30 Decembrie 2018, 10:40
Ordonanţa de Urgenţă privind noile măsuri fiscale care vor intra în vigoare la 1 ianuarie a fost publicată, ieri, în Monitorul Oficial.
Potrivit actului normativ adoptat pe 21 decembrie, companiile din energie vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri, iar cele din telecomunicaţii de 3%.
Documentul mai stabileşte impozitarea activelor financiare ale băncilor dacă ROBOR-ul depăşeşte 2%.
Specialiştii au păreri împărţite în ceea ce priveşte această aşa-numită "taxă pe lăcomie".
Consultantul fiscal Adrian Benţa a afirmat la Radio România Actualităţi că o astfel de măsură este necesară.
Adrian Benţa: În 2006, ROBOR-ul era 0,86. Acum la nivelul lunii septembrie era circa 3,30, deci de 400% mai mare. N-am avut o inflaţie de 400%. Un cetăţean român dacă se duce la subsidiară de aici, din România, a unei bănci îşi ia un împrumut cu costuri de două ori mai mari decât dacă s-ar duce la aceeaşi societate mamă din Austria sau din Franţa, sau din alt stat membru.
Fostul ministru de finanţe, liberalul Gheorghe Ialomiţianu, spune că noile taxe nu vor afecta băncile, ci populaţia şi firmele mici.
Gheorghe Ialomiţianu: Se rezolvă o problemă bugetară şi ministrul de finanţe, domnul Teodorovici, a spus că vor fi încasări suplimentare la buget, dar nu a suflat o vorbă despre modul cum o să îi protejeze pe cei afectaţi de comportamentul băncilor. Deci, băncile vor recupera aceste noi impozite prin dobânzi sau preţuri, dacă nu vor găsi o modalitate de a ocoli legea, iar cei afectaţi vor fi românii şi firmele româneşti.