Ordonanța de amânare a plății ratelor, adoptată în Senat
Ordonanța guvernului care prevede amânarea plății ratelor la creditele bancare a fost adoptată de senatori, cu unele modificări.
Articol de Amalia Bojescu, 08 Aprilie 2020, 19:44
Senatorii au adoptat astăzi, cu unele modificări, ordonanța guvernului care prevede amânarea plății ratelor la creditele bancare.
Între modificări, sunt: suspendarea plății până la 31 decembrie sau posibilitatea ca și persoanele cu restanțe să beneficieze de această măsură.
Senatorul PSD, Daniel Zamfir, a explicat că amendamentele social-democrațiilor au în vedere eliminarea discriminărilor din ordonanța guvernului.
Unul din amendamente prevede ca persoanele cu întârzieri la plata ratelor să poată solicita amânarea plăților.
De asemenea, PSD mai propune să nu se capitalizeze dobânda pentru niciun tip de credit, iar un alt amendament are în vedere sistarea procedurii de executare silită până la 31 decembrie.
Daniel Zamfir a venit cu precizări și în privința eligibilității persoanelor juridice.
Daniel Zamfir: Sunt eligibile persoanele juridice care sunt afectate de consecințe economice ale pandemiei, în sensul că fie au întrerupt activitatea total sau parțial sau au o diminuare a veniturilor cu 15% față de media lunilor ianuarie și februarie.
Senatorii UDMR au votat în favoarea proiectului. Uniunea susține că este nevoie de suspendarea ratelor, dar consideră că această măsură nu trebuie să afecteze băncile.
Liberalii au votat împotriva proiectului de amendare a ordonanței și atrag atenția că măsurile propuse nu trebuie să încarce și mai mult bugetul.
Senatorul PNL, Romulus Bulacu, spunea că accentul trebuie pus pe categoriile care sunt afectate de această criză.
Romulus Bulacu: A strecura printre aceştia, prin amendamente, categorii cu istoric de rău-platnic sau antreprenori și persoane fizice care doar beneficiază în mod fals de aceste prevederi înseamnă să ne batem joc de eforturile depuse în acest moment şi, la urma urmei, de banii contribuabililor.
Senatorii USR s-au abținut de la vot. Uniunea înțelege necesitatea amânării, însă consideră că o astfel de decizie fragilizează sistemul bancar și, implicit, economia României.
Proiectul de lege merge la Camera Deputaților care este for decizional.