"Opțiunea cea mai realistă" în vederea trecerii la euro
Un centru de studii de la București recomandă elaborarea unui plan de acţiune pentru stabilirea datei de aderare la euro.
Articol de Iulian Olescu, 30 Septembrie 2015, 13:51
România ar trebui să amâne ţinta privind aderarea la zona euro şi să elaboreze un plan de acţiune pe baza căruia să stabilească ulterior o dată pentru trecerea la moneda unică europeană - este opţiunea considerată cea mai realistă, în cadrul unui studiu lansat astăzi de Centrul Român de Politici Europene.
Celelalte variante luate în calcul sunt amânarea pe un termen nedefinit până la echilibrarea contextului economic internaţional sau menţinerea actualei ţinte, stabilite pentru 2019, dar asumarea acesteia ca proiect de ţară, cu aplicarea rapidă a reformelor structurale necesare.
Ciprian Ciucu, directorul CRPE: Ar putea să aibă, dacă ar fi declarat ca atare şi asumat ca atare la nivel politic o astfel de forţă, mai ales că în euro se adună toate acele reforme structurale despre care vorbim, din zona educaţiei, sănătăţii, ineficienţei energetice, ocupare ş.a.m.d. şi ar putea să fie acel catalizator care să împingă către aceste reforme la modul serios.
Lipseşte politicul, lipseşte leadership-ul, lipseşte efectiv din această discuţie.
Raportul CRPE arată că pentru trecerea la moneda unică europeană este nevoie de planificarea şi realizarea unor unor studii şi cercetări de impact, dar şi de crearea unui organism direct responsabil de planul de acţiune pentru aderarea României la zona euro.