Opt oameni au murit şi 62 au fost răniţi în furtunile violente din vest
Cel mai grav afectat de vijelii este judeţul Timiş.
Articol de Radiojurnal, 17 Septembrie 2017, 20:09
Up-date: Enel a anunþat cã, la nivelul societãţii E-Distribuþie Banat, a fost declaratã stare de urgenţã de nivelul doi şi 40 de echipe de intervenţie ale societãţii şi ale contractorilor lucreazã pentru restabilirea alimentãrii cu energie electricã în cel mai scurt timp posibil. Cu puţin timp în urmã, corespondentul nostru ne-a informat cã în unele zone din municipiul Timişoara alimentarea cu energie electricã a fost reluatã.
Stire iniţială: Opt oameni au murit şi 62 au fost răniţi în furtunile violente care au lovit, în această după amiază, judeţele din vestul ţării. 5 dintre victime s-au înregistrat în Timiş, două în Bistriţa Năsăud, şi una în Arad.
Cel mai grav afectat de vijelii este judeţul Timiş.
Victime şi pagube a produs furtuna şi în judeţul Bistriţa Năsăud.
O situaţie specială se înregistrează în judeţul Alba, la gheţarul Scăriţoara. Zeci de turişti sunt blocaţi acolo, după cum ne transmite corespondentul nostru, Andreea Bogdan. Este vorba de persoane aflate pe drumul de la ieşirea din zona peşterei, în aproximativ 30 de autoturisme. Din cauza furtunii drumul de acces a fost blocat, iar la faţa locului se intervine pentru rezolvarea situaţiei.
Sunt probleme şi pe calea ferată din cauza furtunii din vestul si nordul ţării. Echipele feroviare intervin, la această oră, pe patru secţii CFR pentru remedierea problemelor produse de vremea nefavorabilă. Este vorba despre: Timişoara - Caransebeş, Apahida - Aleşd, Ilva Mică - Vatra Dornei şi Deda-Topliţa - Gheorghieni. Se acţionează pentru tăierea şi îndepărtarea copacilor căzuţi pe calea ferată.
Trei drumuri naţionale sunt încă blocate la această oră din cauza furtunii care a măturat vestul României. Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, este vorba despre DN 1R între localitatile Horea si Albac, judetul Alba; DN6, la ieşirea din Timişoara spre Lugoj; DN75, între localitatile Gîrda şi Arieşeni, judetul Alba.
Pompierii din Maramureș au intervenit in statiunea Suior, pentru evacuarea unor persoane blocate in telescaun. In urma interventiei, acestia au coborat trei persoane constiente, un bebelus de 3 luni cu hipotermie, si un copil de 4 ani.
De asemenea, un echipaj cu medic ai asistent se deplaseaza la cota 1.000 metri pentru a acorda ingrijiri medicale de urgenta si a transporta la spital o persoană inconștientă.
In urma efectelor fenomenelor meteo de vreme rea inregistrate, in ultima ora, in judetul Bistrita Nasaud, doua persoane au decedat, o persoana in municipiul Bistrița, iar alta in localitatea Burleasa, ambele in urma căderilor unor crengi de copaci.
De asemenea, trei persoane au fost rănite si au primit îngrijiri medicale de urgență.
Inspectoraul pentru situatii de urgenta a prezentat la ora 20.00 un bilant al furtunilor. Bilantul este valabil pentru ora 18.40.
*Timis* - in urma efectelor de vreme rea, 4 persoane au decedat (2 in municipiul Timișoara și 2 in localitatea Buziaș), iar 48 au fost rănite (42 adulți și 6 copii). De asemenea, pompierii militari au intervenit pentru degajarea a 53 de copaci cazuti pe carosabil, imobile sau autoturisme si pentru indepartarea stâlpilor de electricitate doborati din cauza vântului puternic.
Pentru gestionarea cu eficientă a situațiilor înregistrate, la nivelul județului a fost activata grupa operativa, iar personalul de intervenție a fost suplimentat. Totodata, a fost activat Centrul Judetean de Coordonare si Conducerea Interventiei din care fac parte membri ai structurilor din subordinea MAI si reprezentanti ai institutiilor cu atributii in gestionarea situatiilor de urgenta.
*Arad* - din cauza vântului puternic, 11 persoane au fost rănite, iar o alta, in vârsta de 58 ani, a fost lovită de un copac și a decedat (localitatea Moneasa).
*Maramures:* Localitatea Suior - mai multe persoane au ramas blocate in telescaun.
Echipaje de pompieri maramureseni sunt in zona pentru a sprijini actiunile de deblocare și acordarea sprijinului persoanelor aflate in dificultate
*Bihor* - vântul puternic a generat probleme cu alimentarea electrică in 45 de localitati, iar echipe specializate au fost mobilizate in teren pentru remedierea situației in cel mai scurt timp. Pana la acest moment, nu s-au semnalat victime.
*Cluj* - s-au semnalat efecte in localitatea Huedin. Acum se face evaluarea preliminara. S-a intervenit pentru rezolvarea problemelor la Spitalul de Urgenta si Institutul Cardio privind electricitatea.
*Alba* sunt efecte semnalate, dar acum se face evaluarea preliminara.
*Hunedoara* - O femeie, în vârstă de 63 de ani, a fost rănită în parcarea hipermarketului din Deva de elementele desprinse dintr-un panou publicitar. Femeia a fost preluată de un echipaj SAJ, in stare stabilă, conștientă și a fost transportata la UPU Deva. In plus, au fost dislocate de vânt 5 acoperișuri de blocuri și case din Deva, 3 din municipiul Hunedoara. Acoperișurile altor aproximativ 60 de case din Lăpugiu au fost afectate. Mai mulți copaci rupți de vânt au căzut pe DN 7 , in localitatea Leșnic, precum și pe DJ 700 A, in Bretea Mureșeană. Circulația se desfășoară cu restricții de viteza.
*Bistrita-Nasaud* - doua persoane ranite de caderile de copaci. Acoperisul Spitalului din Beclean a fost afectat de vantul puternic. Se actioneaza pentru indepartarea copacilor cazuti.
In toate judetele vizate de avertizarile meteorologice, echipajele de interventie realizeaza evaluarea preliminara a situatiei din teren, iar in cazul in care va fi nevoie vor interveni in sprijinul cetatenilor si administratiei publice locale.
Din ordinul inspectorului general al IGSU, echipaje operative din județele care nu se afla sub incidența codurilor de vreme rea, sunt pregătite pentru dislocarea in sprijinul comunităților afectate și forțelor de intervenție.