Opt copii dintr-o localitate din Timiş sunt suspectaţi de botulism
Copiii sunt internaţi în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Victor Babeş din Timişoara, transmite corespondenta RRA Alina Bujancă.
Articol de Radiojurnal, 29 Ianuarie 2024, 15:38
Opt copii dintr-o localitate din Timiş sunt suspectaţi de botulism, o intoxicaţie severă cauzată de o toxină produsă de o bacterie.
Aceasta poate provoca paralizie musculară şi, în cazuri extreme, pune în pericol viaţa pacientului.
Copiii sunt internaţi în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Victor Babeş din Timişoara, transmite corespondenta RRA Alina Bujancă.
Reporter: Cei opt copii, cu vârste între trei şi şapte ani, provin din aceeaşi localitate, aflată în zona Lugoj. După administrarea antitoxinei botulinice, starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit considerabil, declară medicul specialist boli infecţioase Adelina Marinescu, de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.
Adelina Marinescu: Copiii care s-au prezentat în camera gardă prezentau dificultate în a deschide ochii, imposibilitate de înghiţire a alimentelor solide şi lichide, iar unul dintre copilaşi prezenta o stare de somnolenţă. La ora actuală, starea lor este uşor ameliorată, cu evoluţie clinică bună.
Reporter: Care sunt cauzele care pot duce la botulism?
Adelina Marinescu: În primul rând, botulismul este dat de o bacterie. Îi place să se dezvolte în lipsa aerului. De cele mai multe ori o găsim în conserve care nu sunt depozitate corespunzător, în şunca de casă afumată, în cârnaţii de casă şi de cele mai multe ori alimentul incriminat nu are un gust diferit. Trebuie să fim atenţi la conserve şi la alimentele păstrate în borcane în casă. Dacă capacul este bombat să încercăm să nu consumăm alimentul respectiv sau şunca sau cârnatul, dacă ni se pare că are un miros mai aparte să nu consumăm alimentul respectiv chiar dacă aşa, la prima vedere, pare bun.
Reporter: Deocamdată nu este cunoscută cauza infecţiei, fiind în derulare o anchetă declanşată de DSP Timiş.
Potrivit conducerii Spitalului Victor Babeş din Timişoara este a doua oară în mai puţin de şase luni în care medicii de aici se confruntă cu cazuri de botulism.
Realizator: Corespondenta RRA Alina Bujancă ne-a transmis cu puţin timp în urmă că, din cercetările de până acum, a reieşit că 11 persoane sunt suspectate de infecţie cu toxina botulinică. Alte trei persoane sunt acasă şi nu prezintă simptome de intoxicaţie până în acest moment.
Între timp, Direcţia de Sănătate Publică Timiş a declanşat o anchetă epidemiologică pentru investigarea focarului.
O echipă mixtă a recoltat probe de la domiciliul consumatorilor, care au fost trimise la Bucureşti pentru analize.
Purtătorul de cuvânt al DSP Timiş, Cornelia Bubatu, a declarat pentru Radio România Actualităţi că serul antibotulinic pentru tratamentul pacienţilor a fost asigurat de Direcţia de Sănătate Publică Timiş cu sprijinul Ministerului Sănătăţii şi al direcţiilor de sănătate publică judeţene.