Opoziţia critică acuzele formulate de Traian Băsescu
Preşedintele PSD, Victor Ponta, afirmă că reacţia preşedintelui Traian Băsescu este nedemnă de statutul acestuia. Liberalii spun că au văzut în intervenţia preşedintelui panică.
Articol de Răzvan Stancu, 25 Ianuarie 2012, 07:38
Reacţiile opoziţiei au fost imediate. Preşedintele PSD, Victor Ponta, spune că reacţia şefului statului la adresa opoziţiei şi a presei este una nedemnă de un preşedinte.
Potrivit redactorului nostru Alina Bordeiaşu, liderul PSD a precizat că este de neînţeles faptul că, după 11 zile de tăcere, Traian Băsescu iese doar cu acuzaţii şi jigniri, nu cu explicaţiile pe care oamenii le aşteaptă de atâta timp.
"A fost o intervenţie care ne-a reamintit la toţi de decembrie 1989 şi de modul în care Ceauşescu reacţiona când era speriat şi enervat. Cred că Traian Băsescu, astăzi, văzând că liderii opoziţiei au fost în stradă, or el a trebuit să stea închis la Cotroceni doar cu câţiva dintre miniştii apropiaţi, l-a adus la acest gen de reacţie, repet, o reacţie nedemnă şi anormală, cu totul şi cu totul greşită din partea unui preşedinte al ţării. N-am înţeles de ce un preşedinte al Moldovei, cu care preşedintele Băsescu al României s-a întâlnit de atâtea ori, ce legătură are cu opoziţia din România. Sper că mâine să încerce să revină la un discurs normal, pe care românii îl aşteaptă de la el", a declarat liderul PSD.
Liberalii spun că au văzut în intervenţia preşedintelui panică. Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat că Traian Băsescu trebuie să caute în altă parte vinovaţii pentru situaţia în care se găseşte astăzi România.
"Preşedintele are motive să fie panicat, pentru că nu mai are susţinere populară, nici el, nici guvernul său şi singurii vinovaţi de pierderea acestei susţineri sunt chiar ei înşişi. Deci, în opinia mea, ar trebui să se acuze singuri în oglindă. Păcat că este un preţ pe care îl plătim cu toţii. Nu este doar un preţ politic, pe care îl plăteşte Traian Băsescu, ci este un imens preţ social şi economic, pe care îl plăteşte România. Mi-a adus aminte de "agenturili străine" ale lui Ceauşescu din '89", a spus Mihai Voicu.
Opoziţia acuzată de preşedinte că este deranjată de reuşita României
Preşedintele Traian Băsescu s-a referit marţi, pentru prima dată la protestele de stradă care au loc în România de 12 zile.
Potrivit redactorului nostru Oana Bâlă, şeful statului a spus că nemulţumirile oamenilor, generate de sacrificiile impuse de austeritate, sunt îndreptăţite şi a promis că miercuri va avea ceea ce a numit 'o intervenţie cu românii'.
Traian Băsescu a criticat opoziţia, pe care o acuză că este deranjată de reuşita României, recunoscută internaţional, în depăşirea crizei.
Şeful statului a mai spus că a observat în ultima perioadă o 'veselie a demolării' şi a criticat afirmaţiile făcute de liderii opoziţiei, în contextul protestelor din stradă.
Toate afirmaţiile au fost făcute la ceremonia de depunere a jurământului de către noul ministru de externe al României, preşedintele de onoare UNPR, Cristian Diaconescu.
12 zile de proteste
În Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, mii de manifestanţi au ieşit în stradă timp de 12 zile, cerând în principal demisia preşedintelui Traian Băsescu, a întregului Guvern şi alegeri anticipate.
Acţiunile de protest au început pe 13 ianuarie, după ce Raed Arafat şi-a anunţat demisia din ministerul Sănătăţii, el criticând unele prevederi ale proiectului noii legi a sănătăţii, susţinut de preşedintele Traian Băsescu.
Protestele au continuat chiar şi după revenirea acestuia, pe 17 ianuarie, în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.
Revendicările protestatarilor au fost preluate ulterior de liderii partidelor de opoziţie şi de unele sindicate.
În urma protestelor, Raed Arafat a fost repus în funcţie, proiectul legii sănătăţii a fost retras, noua variantă a taxei de poluare a fost amânată şi a apărut şi prima "victimă" politică, Teodor Baconschi. El a fost revocat din funcţie luni, premierul considerând nepotrivite unele declaraţii ale acestuia la adresa protestatarilor.