Operatorii din turism sunt nemulţumiţi
Marea majoritate a firmelor din turism vor fi afectate în mod negativ de modificarea impozitării, preconizată pentru anul viitor, estimează patronatul din domeniu.
Articol de Florin Lepădatu, 30 Octombrie 2017, 06:45
Marea majoritate a firmelor din turism vor fi afectate în mod negativ de modificarea impozitării, preconizată pentru anul viitor, estimează patronatul din domeniu.
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism calculează că peste 85 % dintre operatori vor renunţa la investiţii şi la dezvoltarea afacerii, după introducerea impozitului de 1 la sută pe cifra de afaceri în loc de cel pe profit.
ANAT a cerut Guvernului reanalizarea acestei măsuri ce vizează toate firmele cu cifră de afaceri până într-un milion de euro, considerând-o împovărătoare.
Mihaela Enache explică: "Conducerea ANAT calculează că agenţiile de turism cu un comision mediu de 7 % din valoarea pachetelor de servicii pe care le oferă nu ajung la o rată a profitului de 6,25 %, prag sub care, arată estimările specialiştilor în fiscalitate, firmele vor ajunge să plătească un impozit mai mare decât cel care le revine în varianta actuală.
Conform asociaţiei, impozitul pe cifra de afaceri este recomandat la nivelul Uniunii Europene doar ca măsur de taxare simplificată pentru IMM-uri cu cifră de afacere mică, iar în cazul de faţă, se arată într-un comunicat al ANAT, pare că guvernul are în vedere doar taxarea suplimentară a unui număr mare de firme, atât prin pragul crescut la un milion de euro, cât şi prin anunţarea intempestivă şi fără studiu de impact.
Vă reamintesc, în şedinţa de guvern de săptămâna trecută s-a dezbătut în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă cu importante modificări la Codul Fiscal, printre acestea: majorarea plafonului pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor de la 500.000 de euro la un milion de euro.
ANAT spune însă, că industria de călătorii aşteaptă din partea Guvernului alte măsuri, ca de exemplu reglementări care să corecteze actuala situaţie a garantării pachetelor turistice, arătând că România este într-o procedură de preinfringement, deschisă de Comisia Europeană.
Din această cauză, operatorii de turism mai doresc măsuri de stimulare a activităţii, ca reducerea TVA la 9 %, solicitată de mai mulţi ani.
ANAT cere Guvernului o largă consultare a sectoarelor direct afectate de noua modalitate de impozitare pentru a stabili corect oportunitatea acestei taxe şi eventuale măsuri compensatorii."