ONG-urile vor monitoriza "responsabilitatea politicienilor"
La iniţiativa Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, ONG-rile anunţă că vor urmări discursurile discriminatiorii şi care incită la ură şi vor mediatiza cazurile negative.
Articol de Bogdan Isopescu, 25 Martie 2014, 14:54
Organizaţiile neguvernamentale implicate în procesul electoral pregătesc monitorizarea politicienilor în anul electoral 2014.
La iniţiativa Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, ONG-rile anunţă că vor urmări discursurile discriminatiorii şi care incită la ură.
Participanţii la dezbaterea de azi pe această temă au pledat pentru un comportament responsabil al candidaţilor.
Organizaţii nonguvernamentale încearcă să îşi împartă atribuţiile pentru a monitoriza şi apoi pentru a sancţiona cât mai bine politicienii care depăşesc limita bunului simţ, goana lor după strângerea avuturilor.
Ovidiu Voicu este director în cadrul Fundaţiei pentru o Societate Deschisă şi gestionează proiectul care va combate discursurile ce apelează la ură.
Aici este inclusă intoleranţa, discriminarea, xenofobia, misoginismul, orice altă atitudine de acest gen şi chiar inconsecvenţa sau tupeul.
Mediatizare a cazurilor negative
Fundaţia va monotoriza discursurile politicienilor, va mediatiza cazurile negative, atât în ţară, cât şi către familiile politice europene, în cazul în care politicienii români nu îşi corectează atitudinea.
"Sigur că în România nu putem să obţinem o reacţie, dar am putea să vedem ce părere au socialiştii francezi, mai ales în contextul în care votul este politic. Contează familia politică europeană şi publicul socialist francez ar putea să considere că sunt de blamat aliaţii români.
"Ne construim o reţea de contacte în celelalte ţări europene - jurnalişti, blogger-activişti - şi, de fiecare dată când avem un derapaj în România, încercăm să creăm un document pe care să îl plasăm pe agenda publică în celelalte ţări europene în timpul campaniei, să obţinem de acolo o reacţie.
"Dacă reuşim să obţinem o reacţie publică, o amplificăm şi în România şi astfel, încercăm să obţinem de la politicienii români un pas înapoi, să îşi asume public normalitatea", spune Ovidiu Voicu.
Alte proiecte ale ONG-urilor vizează atragerea populaţiei la vot, conştientizarea importanţei alegerilor, organizarea unor dezbateri sau informarea curată în legătură cu candidaţii.