ONG-uri cer rediscutarea raportului crizei din justiţie
Cele patru ONG-uri spun că, la baza cererii lor către Parlament, stau sesizări ale asociaţiilor de magistraţi.
Articol de Cătălin Purcaru, 01 Aprilie 2010, 19:11
Patru organizaţii neguvernamentale cer Parlamentului să rediscute raportul comisiei speciale de analiză a crizei din justiţie, după ce acesta a fost respins de plenul celor două Camere.
Solicitarea a fost formulată de Alianţa pentru Statul de Drept, formată din Active Watch, Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul de Resurse Juridice şi Transparency International Romania.
Pactul pentru justiţie nu a fost semnat de reprezentanţii PD-L şi de cei ai Guvernului.
Organizaţiile care cer repunerea pe ordinea de zi a raportului privind situaţia din justiţie sunt cele care au mediat negocierile între asociaţiile magistraţilor, Guvern şi parlamentari, în cursul anului trecut.
Plenul Parlamentului a supus la vot raportul comisiei în şedinţa comună de marţi, dar acesta a fost respins.
Directorul Centrului pentru Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, spune că solicitarea lor de rediscutare a raportului este corectă, cât timp cvorumul de şedinţă a fost constatat imediat, după ce documentul a fost respins.
"Cum am aflat că şedinţa următoare este pe 12 aprilie, am spus că ar fi foarte bine ca Parlamentul României să pună pe ordinea de zi, din nou, acest raport. Adică vrem să reformăm sistemul judiciar pe nişte principii europene, atunci facem lucrul ăsta. nu vrem, atunci terminăm cu minciunile de la televizor şi spunem în faţa naţiunii că nu vrem", a declarat Georgiana Iorgulescu.
ONG-urile au un susţinător în grupul parlamentarilor PSD, iar deputatul social-democrat Valeriu Zgonea, membru al Biroului Permanent, spune că va cere reintroducerea pe ordinea de zi a raportului.
"Neavând cvorum, se consideră că votul nu a fost bine dat şi există mai multe proceduri. Procedura pe care noi ar trebui s-o acceptăm este aceea de a-l repune pe ordinea de zi, la următoarea şedinţă ", a spus Valeriu Zgonea.
Pentru PD-L, situaţia pare să fie clară.
Raportul a fost respins şi cale de întoarcere nu ar mai exista, întrucât cvorumul trebuia verificat înainte de vot a spus deputatul democrat-liberal, Dumitru Pardău.
"Tehnic, nu se poate repune în acest moment. Tot ce s-a adoptat până în momentul în care s-a ridicat această problemă, este perfect valabil, pentru că cvorumul exista. Nimeni nu a solicitat, decât după aceea, verificarea cvorumului", a informat Dumitru Pardău.
Cele patru ONG-uri spun că, la baza cererii lor către Parlament, stau sesizări ale asociaţiilor de magistraţi.