Oncologia pediatrică, "un domeniu deficitar în România"
În România, 5.000 copii suferă de cancer şi anual sunt diagnosticate 500 de cazuri noi, arată statisticile Ministerului Săntăţii.
Articol de Adriana Turea, 26 Noiembrie 2015, 13:38
Oncologia pediatrică este un domeniu deficitar în România, spun reprezentanţii Asociaţiei Părinţilor cu Copii Bolnavi de Cancer.
Ei apreciază că din sistemul sanitar lipsesc profesioniştii, medicamentele şi aparatura necesară pentru această afecţiune.
În plus, membrii Asociaţiei cred că sunt necesare servicii psiho-sociale, atât în perioada de tratament, cât şi după.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a precizat astăzi, la o conferinţă pe această temă, că vor fi organizate discuţii între specialişti, pentru a se găsi soluţii:
"Va trebui să ne aşezăm la masă cu specialiştii din domeniu, cu psihologi, cu absolut toţi cei care pot să contribuie cu ceva ca să putem oferi absolut tot substratul de care are nevoie acest program, nu doar în a aloca nişte sume. Extrem de important este tot ce înseamnă suport în această boală. Vom găsi soluţii şi pentru psihologie, şi pentru kinetoterapie, şi chiar pentru a face viaţa mai uşoară a acestor copii în clinici", a spus Vasile Ciurchea.
În România, 5.000 copii suferă de cancer şi anual sunt diagnosticate 500 de cazuri noi, arată statisticile Ministerului Săntăţii.
Cancerul este a doua cauză de deces în România, pentru cei cu vârsta între 4 şi 15 ani.