OMS: Mortalitatea legată de stresul termic a crescut cu 30% în ultimii 20 de ani
Mortalitatea legată de stresul termic a sporit cu 30% în ultimii 20 de ani, pe fondul exacerbării afecțiunilor cronice.
Articol de Octavian Begu, 01 August 2024, 22:21
Peste 175.000 de persoane mor în fiecare an din cauza efectelor căldurii extreme în Europa, regiunea de pe glob care se încălzește cel mai rapid, cu o viteză de circa două ori mai mare decât ritmul mediu mondial, arată Organizația Mondială a Sănătății într-un comunicat citat de France Presse.
Aproape o jumătate de milion de decese provocate de căldură au fost /înregistrate/ în lume în perioada 200-2019, 36% fiind semnalate în Europa.
Mortalitatea legată de stresul termic a sporit cu 30% în ultimii 20 de ani, pe fondul exacerbării afecțiunilor cronice, în special bolile cardio și cerebrovasculare, respiratorii și cele asociate sănătății mintale și diabetului.
Potrivit agenției sanitare a ONU, numărul victimelor temperaturilor ridicate va crește foarte rapid în următorii ani din cauza schimbărilor climatice, responsabile pentru intensificarea valurilor de caniculă.
Pentru adaptarea la acestea din urmă, se recomandă comportamente simple: adăpostirea de căldură, păstrarea răcorii în locuință și hidratarea frecventă.
Pe 25 iulie, secretarul general al ONU, António Guterres, a lansat un apel pentru contracararea epidemiei de căldură extremă, pledând pentru măsuri concrete cu ajutorul cărora să se facă față acestui ucigaș invizibil. El spune că trebuie protejate persoanele din categoriile vulnerabile și muncitorii expuși la caniculă.