Oltchim "este o companie bună şi poate fi salvată"
Concluziile unui raport preliminar arată că Oltchim are datorii de 800 de milioane euro şi un necesar de 200 de milioane de euro pentru retehnologizare.
26 Februarie 2013, 17:16
Principalele motive, pentru care Oltchim a intrat în insolvenţă, sunt achiziţia activelor de petrochimie ale Arpechim şi absenţa unei corelaţii între evoluţia salariilor şi cea a veniturilor companiei, susţine ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
El a precizat că salariul mediu brut pe platforma Oltchim este de 4.000 de lei pe lună, iar în perioada 2009-2012, numărul total de angajaţi a scăzut cu 12%, în timp ce fondul de salarii a crescut cu 40 de procente.
De asemnenea, concluziile raportului preliminar, elaborat de administratorii judiciari, arată că Oltchim are datorii de 800 de milioane euro şi un necesar de 200 de milioane de euro, pentru retehnologizare.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, este de părere, însă că, în acest moment, Combinatul Oltchim este o companie bună, care poate face profit.
"Oltchim este într-o stare tehnică bună.
"Este atât de întristător faptul că o companie care are piaţă, care are instalaţii bune şi bine întreţinute, să fie în această situaţie.
"Oltchim este o companie bună şi care poate fi salvată, numai că a fost jecmănită în fel şi chip, de cei care au administrat-o, şi privatizată în mod ocult, de către unii care au condus-o, fie din perspectiva direcţiilor economice, fie politic, fie chiar din perspectiva unora dintre reprezentanţii salariaţilor", a precizat Varujan Vosganian.
Moţiune simplă pe tema Oltchim
Situaţia combinatului Oltchim este şi subiectul primei moţiuni simple din această legislatură, depuse marţi de grupul parlamentar al PDL din Camera Deputaţilor, potrivit redactorului România Actualităţi, Iulia Gherman..
În documentul intitulat "Guvernul Ponta - fabrică de şomeri", semnatarii cer ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi celui al Economiei, Varujan Vosganian, să-şi asume responsabilitatea pentru starea în care a ajuns combinatul de la Râmnicu Vâlcea, iar premierului Victor Ponta - să îşi ceară public scuze pentru situaţia în care se află compania.
Iniţiatorii mai solicită prezentarea rapidă a unui plan de redresare şi privatizare a Oltchim.
Moţiunea va fi dezbătută luni, 4 martie, iar votul se va da marţi, 5 martie.