"Olimpiada inocenţilor" la Bistriţa
Aproape patru sute de copii şi adulţi cu nevoi speciale au participat la Olimpiada Inocenţilor.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 16 Mai 2013, 20:11
Aproape patru sute de copii şi adulţi cu nevoie speciale au participat, joi, în centrul Bistriţei, la Olimpiada Inocenţilor, eveniment ajuns la ediţia a şaptea şi care a cuprins probe din categoria “Special Olympics".
Directorul Fundaţiei Inocenţi, Marin Mic, organizatorul “Olimpiadei Inocenţilor”, a declarat, joi, că ediţia a şaptea a adunat un număr record de participanţi, circa 400, mai mulţi cu circa 80 faţă de ediţia precedentă.
“Pentru prima oară de când organizăm Olimpiada Inocenţilor, avem şi adulţi cu nevoi speciale de la centrele de îngrijire de la Beclean şi Nuşeni.
“Pe de altă parte, ne bucurăm că tot mai multe familii care au copii cu nevoie speciale înţeleg că e un eveniment special pentru ei şi îi aduc la Bistriţa.
“La început, ne confruntam cu refuzul lor de a participa. Le era ruşine multora că au în familie o persoană cu handicap.
“Din fericire, mentalitatea s-a schimbat mult în ultimii ani, atât a celor care au în familii persoane cu nevoie speciale, cât şi a societăţii. Anul acesta am avut peste 150 de voluntari care ne-au sprijinit în organizarea olimpiadei, cu 20 mai mulţi faţă de anul trecut. Şi nu vorbim doar de bistriţeni, ci şi de voluntari din Franţa, Marea Britanie, SUA, Olanda”, a declarat Marin Mic.
Potrivit sursei citate, la Olimpiada Inocenţilor au fost invitaţi să participe copii şi tineri cu dizabilităţi neuro-psiho-motorii din tot judeţul Bistriţa-Năsăud, cu IQ sub 70, cu handicap peste/inclusiv mediu.
"Olimpiada inocenţilor" Foto: Cristiana Sabău
Medalii, diplome şi premii
Ei au concurat timp de trei ore la probe de fotbal, au aruncat la coş mingea de baschet, au jucat popice, tenis de masă, au alergat pe distanţe scurte, au desenat, cântat şi dansat şi au fost pictaţi pe faţă de voluntari. Toţi copiii care au participat la probe au fost premiaţi cu medalii şi diplome şi li s-a oferit cadou tricouri şi şepci portocalii, personalizate cu denumirea evenimentului.
Printre participanţi s-a numărat şi o fetiţă de cinci ani, Alexia, cu malformaţii grave, abandonată de părinţi, dar îngrijită de Fundaţia Inocenţi.
„Alexia e o fetiţă care a suportat mai multe operaţii decât numărul anilor pe care i-a trăit, cinci. E internată la Cluj, într-o clinică de specialitate, dar am reuşit să o aducem fiindcă e o fire foarte veselă, îi place să se fotografieze. E un fel de argint viu, împrăştie numai bucurie în jurul ei”, a spus Marin Mic.
Fundaţia Inocenţi funcţionează din 1998. Ea a fost creată de fotograful Michael Carroll care a venit în România în anii 90 şi a fotografiat copiii orfani şi cei aflaţi în secţiile de pediatrie.