Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Olanda consideră insuficiente eforturile depuse de România şi Bulgaria împotriva corupţiei

Guvernul olandez a anunţat aceste concluzii marţi, în cadrul răspunsului său asupra raportului de la 22 iulie, întocmit de Comisia Europeană.

Articol de Ioana Dogaru, 02 Septembrie 2009, 15:34

"România şi Bulgaria încă depun prea puţine eforturi în lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii organizate, iar managementul fondurilor europene continuă să fie slab", este de părere Ministerul olandez al Afacerilor Externe.

Guvernul olandez va continua să facă presiuni la nivel european, pentru ameliorarea situaţiei în ambele ţări, cele mai noi membre ale Uniunii Europene. În cazul în care nu se vor înregistra ameliorări, acest lucru va avea consecinţe atât asupra transferului de fonduri europene către cele două ţări, cât şi asupra accesului lor în zona Schengen.

Guvernul a anunţat aceste concluzii marţi, în cadrul răspunsului său asupra raportului de la 22 iulie, întocmit de Comisia Europeană în baza Mecanismului de Cooperare şi Verificare, pentru cele două ţări.

Comisia Europeană va prezenta în septembrie, la solicitarea Parlamentului European, un nou raport ce se va concentra exclusiv asupra managementului fondurilor Uniunii Europene. Anterior, mai multe plăţi către Bulgaria au fost suspendate, din cauza managementului neadecvat. În cazul în care se va constata că situaţia a rămas în continuare neschimbată, Olanda va solicita luarea unor noi măsuri. Guvernul a solicitat deja, în mai, noi măsuri, printr-o scrisoare trimisă de Timmermans comisarului european pentru Justiţie, Jacques Barrot.

Guvernul olandez crede că este esenţial ca ambele ţări, România şi Bulgaria, să facă progrese reale, pentru a evita deteriorarea credibilităţii UE. De asemenea, percepţia executivului de la Haga este ca cele două ţări nu depun suficiente eforturi pentru a permite cetăţenilor lor să beneficieze deplin de pe urma oportunităţilor oferite de statutul de membru al UE.

La insistenţele Olandei şi ale altor ţări, Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a fost agreat ca o precondiţie pentru aderarea României şi Bulgariei la UE. Olanda consideră ca MCV trebuie să fie pastrat şi în continuare, pentru că permite celorlalte state membre şi Comsiei Europene să monitorizeze îndeaproape şi să păstreze reformele necesare pe agenda politică.

"Aderarea la spaţiul Schengen va însemna dispariţia controalelor la graniţele interne ale celor două ţări. Guvernul olandez consideră că aceasta n-ar trebui să se întâmple pâna când nu va exista suficientă încredere în rândul partenerilor Schengen. România şi Bulgaria încă suferă de pe urma corupţiei la scara largă, inclusiv în rândul forţelor de poliţie, în timp ce pentru Schengen este nevoie de recomandări impecabile în ceea ce priveşte combaterea traficului de persoane şi a imigraţiei ilegale", subliniază documentul olandez.

Totuşi, precizează textul, Comisia Europeană a identificat 21 de aspecte care s-au îmbunătăţit în cazul Bulgariei şi 16 în cazul României. Olanda este în deplin acord cu Comisia în această privinţă.

Olanda este recunoscută ca fiind una dintre cele mai critice ţări membre UE în privinţa stadiului reformei justiţiei şi luptei anticorupţie din România şi Bulgaria. La începutul acestui an, Haga a avertizat că România şi Bulgaria riscă să se confrunte cu măsuri suplimentare din partea UE, dacă până în vara nu prezintă rezultate concrete în domeniul Justiţiei. În plus, Olanda a fost una dintre ţările care au cerut ca Mecanismul de cooperare şi verificare aplicat României şi Bulgariei să rămână în vigoare. Mai mult, Olanda a susţinut recent ca România să fie sancţionată şi financiar, prin suspendarea fondurilor europene, dacă raportul de anul acesta pe Justitie nu constată progrese suficiente.

Puteţi citi versiunea completa a comunicatului aici.

România 08 Mai 2025, 18:22

Salina Praid este în continuare închisă

Autoritățile intervin cu excavatoare și pompe de mare capacitate, pentru a se elimina excesul de apă.

Salina Praid este în continuare închisă
România 08 Mai 2025, 18:16

ANRE: Noi obligații de informare a clienților finali de energie electrică

Până cel târziu la data de 10 iunie, fiecare client va trebui să primească o notificare scrisă care să cuprindă informaţii...

ANRE: Noi obligații de informare a clienților finali de energie electrică
România 08 Mai 2025, 17:36

Alba: Drum surpat din cauza lucrărilor de canalizare

Şoferii maşinilor de peste trei tone şi jumătate sunt rugaţi să evite tronsonul până marţi.

Alba: Drum surpat din cauza lucrărilor de canalizare
România 08 Mai 2025, 17:16

Peste 2 kg de cocaină şi 20 kg de canabis aduse din Spania prin curierat

Două persoane au fost depistate în flagrant delict de către poliţişti în Sectorul 6 al Municipiului Bucureşti.

Peste 2 kg de cocaină şi 20 kg de canabis aduse din Spania prin curierat
România 08 Mai 2025, 16:24

Memorandum adoptat de Guvernul României

Marcel Boloș: În perioada următoare, România urmează să acceseze importante fonduri europene.

Memorandum adoptat de Guvernul României
România 08 Mai 2025, 15:08

CCR analizează vineri cererea de anulare a alegerilor din 4 mai

În aceeaşi şedinţă, judecătorii vor lua în discuţie şi validarea rezultatului alegerilor de duminica trecută.

CCR analizează vineri cererea de anulare a alegerilor din 4 mai
România 08 Mai 2025, 14:39

Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu va beneficia de un aparat RMN de ultimă generaţie

Giurgiu este singurul județ unde niciun spital nu are aparat RMN.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu va beneficia de un aparat RMN de ultimă generaţie
România 08 Mai 2025, 14:19

Guvernul a adoptat memorandumul pentru renegocierea PNRR

Obiectivul stabilit este ca România să nu piardă nici un ban din tranşa de 13,7 miliarde de euro.

Guvernul a adoptat memorandumul pentru renegocierea PNRR