Ofiţerii SRI "ar putea face cercetare penală"
Deputatul PDL, Cezar Preda, a depus o iniţiativă legislativă care prevede că ofiţeri desemnaţi ai SRI pot fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală speciale, cu unele condiţii. Opoziţia contestă proiectul.
Articol de Andreea Marin, 13 Octombrie 2011, 18:38
Serviciul Român de Informaţii salută propunerea deputatului democrat-liberal Cezar Preda de modificare şi completare a legilor cu privire la securitatea naţională.
Şeful Biroului de Presă al SRI, Sorin Sava, atrage atenţia în egală măsură că termenul de organ de cercetare penală specială care este folosit în recenta formulare nu este nou şi nu se referă la societatea civilă, ci la cadrele militare active a căror judecare intră exclusiv în atribuţiile instanţelor de profil.
"Acest proiect, din punctul nostru de vedere, permite o mai bună organizare a unei activităţi care se desfăşoară şi în prezent. Termenul de 'organ de cercetare penală specială' este consacrat atât în Codul de Procedură Penală aflat în vigoare, cât şi în viitorul Cod de Procedură Penală.
"Cercetarea penală specială se referă doar la instrumentarea din punct de vedere juridic a cadrelor militare active. Serviciul Român de Informaţii este o instituţie militară şi nu are a face în acest caz cu societatea civilă", a declarat Sorin Sava.
Social-democraţii şi-au anunţat joi intenţia de a vota împotriva proiectului de lege iniţiat de deputatul PDL Cezar Preda.
Purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD, Lia Olguţa Vasilescu, susţine că acest act normativ odată adoptat ar da posibilitatea ofiţerilor SRI să deruleze şi anchete penale, opinie respinsă însă de Serviciul Român de Informaţii.
"PSD va vota categoric împotriva acestei noi aberaţii legislative care demonstrează faptul că puterea este capabilă de orice abuz pentru a rămâne în continuare la prăduială fiindcă de vreo măsură economică spectaculoasă care să justifice rămânerea miniştrilor în scaune nu am prea auzit până acum", a declarat Lia Olguţa Vasilescu.
Deputatul PDL, Cezar Preda, a precizat joi, prin intermediul unui comunicat de presă, că proiectul său vizează ralierea legislaţiei specifice din domeniul securităţii naţionale la dispoziţii legislative aflate deja în vigoare.
Democrat-liberalul a depus la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă care prevede că "ofiţeri anume desemnaţi ai SRI pot fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală speciale", cu unele condiţii.