Oficialitățile de la Sibiu au bifat Ziua Unirii cu șase zile în avans
Miercuri, săptămâna trecută, în data 18 ianuarie, în Piața Mare a Sibiului reprezentanți ai instituțiilor publice locale și ai mediului universitar au “bifat” evenimentul cu o Horă a Unirii și muzică de fanfară, acțiune urmată de un scurt concert la Sala Thalia.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 24 Ianuarie 2023, 09:39
La Sibiu, manifestările oficiale dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, lipsesc astăzi cu desâvârșire. Motivul? Autoritățile locale au sărbătorit deja evenimentul…cu 6 zile în avans. Miercuri, săptămâna trecută, în data 18 ianuarie, în Piața Mare a Sibiului reprezentanți ai instituțiilor publice locale și ai mediului universitar au “bifat” evenimentul cu o Horă a Unirii și muzică de fanfară, acțiune urmată de un scurt concert la Sala Thalia.
Astăzi, doar Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, cel mai mare muzeu în aer liber din România, organizează, între orele 10 și 16, un program de proiecții de diafilme și un atelier de storytelling cu povești și basme cu tematică istorică și etnografică. Vizitatorii muzeului vor putea urmări diafilmele “Moş Ion Roată și Unirea”, “Vodă Cuza la Hanul Cucului”, sau să asculte povești și basme care existau în vremea Unirii din 1859, cum ar fi Dănilă Prepeleac, Povestea Porcului, Ivan Turbincă sau Amintiri din copilărie.
Un eveniment special are loc însă astăzi( începând cu ora 9,30) în comuna sibiană Cârțișoara, de la poalele Munților Făgăraș. Aici localnicii organizează o dublă sărbătoare, atât pentru marcarea Zilei Unirii Principatelor Române cât și pentru omagierea fiului satului lor , legendarul Badea Cârțan, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi 174 de ani.