Ocnele Mari: localnicii sunt nemulţumiţi de despăgubiri
Corpul de control al guvernului verifică situaţia terenurilor şi a caselor inundate de saramură din zona Ocnele Mari.
Articol de Ioana Dogaru, 19 August 2009, 14:06
Două familii din Ocnele Mari, unde are loc prăbuşirea controlată a tavanului cavernei de la un câmp de sonde al fostei mine de sare, au fost evacuate din case, iar alte şapte familii sunt în pericol, autorităţile instituind "cod roşu" din cauza riscului ca saramura evacuată să ajungă în locuinţe
Cele două familii care au acceptat să se mute au fost relocate în zona Căzăneşti, lângă combinatul chimic.
Localnicii de la Ocnele Mari se declară tot mai nemulţumiţi de evaluările autorităţilor privind casele şi pământurile care au fost afectate de alunecările de teren din anii trecuţi sau care au fost inundate de soluţia salină din ocne.
Primarul oraşului Ocnele Mari, Petre Iordache a declarat că la primărie se vor controla documente şi felul cum au fost despăgubiţi oamenii la fenomenele anterioare.
Din 2006, autorităţile pregătesc prăbuşirea controlată a salinei. Casele pentru strămutaţi trebuiau să fie o prioritate. A început construcţia lor, dar casele au rămas la nivel de fundaţie.
Tavanul salinei de la Ocnele Mari s-a prăbuşit, făcând un crater pe o suprafaţă de 800 metri pătraţi şi o adâncime de 70 de metri.
O suprafaţă de circa 6.500 de metri pătraţi, însemnând grădini de legume, livezi şi culturi de cereale, este afectată la Ocnele Mari de saramura evacută din caverna fostei mine de sare, iar în zona craterului au început lucrări pentru montarea unei conducte care să preia o parte din saramură.