Oamenii "nu sunt conştienţi de pericolul inundaţiilor"
Autorităţile au anunţat deja că nu vor mai emite aviz de construire în zone cu risc de inundaţii, iar cei care totuşi vor construi, o vor face pe propria răspundere.
Articol de Mihaela Enache, 11 Aprilie 2014, 19:47
Hărţile de hazard realizate de Administraţa Naţională a Apelor Române şi Institutului Hidrologic arată că un milion de persoane, adică 6% din populaţie, locuiesc în zone cu risc crescut de inundaţii.
Printre cele mai vulnerabile regiuni: bazinul inferior al Siretului sau confluenţa dintre Prut şi Dunăre.
În viitor, autorităţile au anunţat deja că nu vor mai emite aviz de construire într-o astfel de zonă de risc, iar cei care totuşi vor construi, o vor face pe propria răspundere. Până atunci, autorităţile locale încearcă să rezolve cum pot situaţiile existente.
Din 2005 aproape că nu a fost an în care judeţul Galaţi să nu se confrunte cu astfel de situaţii.
În toamna anului trecut, 11 comune au fost inundate, sute de case afectate şi mii de persoane evacuate.
Cu toate acestea, oamenii nu par să fie conştienţi cât de mare este pericolul, după cum explică primarul comunei Pechea, Mihăiţă Măncilă.
"Am decolmatat o parte din pârâu în locul unde făcea o curbă şi am făcut-o dreaptă. Mai există o altă curbă, acolo unde de obicei se întâmplă să facă dop. Intenţionez să o tai şi pe aia. Problema este că trebuie să trec peste nişte proprietăţi ale oamenilor şi să le dau teren în altă parte. Aici este problema că, chiar dacă au fost inundaţii, o mare parte din ei nu înţeleg că acel pârâu trebuie să curgă drept să nu mai avem probleme", a spus primarul comunei Pechea.
Oamenii nu se vor muta
Primarul este de părere că în pofida riscului la care sunt expuşi, oamenii din zonele de risc nu vor fi de acord să-şi mute locuinţele.
"Nu cred că o să reuşim să-i convingem atâta timp cât persoanele respective au investit în casele pe care le au, aşa cum le au, bune, rele, au cheltuit nişte bani şi chiar dacă le oferim loc în altă parte trebuie să o ia de la zero şi să-şi facă o altă locuinţă şi noi nu reuşim în momentul de faţă să le asigurăm şi casa respectivă", a spus Mihăiţă Măncilă.
Oamenii nu mai au încredere nici în firmele de asigurări, mai spune primarul din Pechea după ce recuperarea sumelor în cazul celor care au încheiat o poliţă s-a făcut de multe ori parţial sau chiar deloc.