Oamenii de afaceri cer măsuri pentru relansarea economiei
Preşedintele UGIR 1903, Ioan Corâci, a declarat că reducerea cheltuielilor bugetare trebuie însoţită de măsuri de combatere a evaziunii fiscale şi de relansare a economiei.
Articol de Bogdan Mihai, 13 Mai 2010, 13:06
Mediul de afaceri continuã sã se pronunţe în favoarea mãsurilor de reducere consistentã a cheltuielilor de la buget, ca singurã modalitate de a fi evitatã o majorare a taxelor şi impozitelor, însã avertizeazã guvernul cã singura aplicare a acestora nu este suficientã, ea trebuie completatã cu mãsuri ferme de combatere a evaziunii fiscale şi de relansare a economiei.
"Trebuie adoptate imediat măsuri de stimulare a economiei reale, de reducere a evaziunii fiscale, care să ducă la creşterea veniturilor combinate cu măsuri de reducere a cheltuielilor nejustificate, aceasta fiind singura cale de stopare a declinului economiei româneşti şi ieşirea din criză", a declarat Ioan Corâci.
În acest sens, UGIR-1903 a întocmit un set de propuneri pentru guvern în vederea redresării economice imediate.
Pentru asigurarea necesarului de lichiditate în economie, UGIR-1903 solicită lichidarea creanţelor pe care statul le are către agenţii economici, prin plăţi directe sau prin compensare cu plăţi viitoare şi creşterea ponderii finanţării economiei reale de către CEC şi Eximbank.
În vederea stimulării investiţiilor şi creerii de locuri de muncă, reprezentanţii patronatului propun adoptarea parteneriatului public privat, scutirea de taxe pe perioada crizei a investiţiilor noi şi a înfiinţării locurilor de muncă, precum şi generalizarea scutirii pe profitul reinvestit.
Totodată, începerea imediată a unor lucrări publice de mare amploare, eficientizarea atragerii de fonduri europene, precum şi reducerea evaziunii fiscale şi a contrabandei sunt măsuri care în opinia UGIR-1903 ar duce la redresare economică.
"Suntem şocaţi că există contrabandă, suntem şocaţi că avem evaziune şi de situaţia în care am ajuns. Patronatele au atras atenţia încă de anul trecut asupra acestor aspecte şi nu s-a luat nicio măsură.
"Economia are nevoie acută de lichidităţi care să fructifice tendinţele de creştere a comenzilor în industrie", au afirmat reprezentanţii UGIR-1903, care au adăugat că în toate guvernările au existat contrabandă şi evaziune, dar în perioada de criză aceasta explodează.