Oameni salvaţi din calea apelor
116 persoane au fost salvate din calea viiturilor, cele mai multe provenind din judeţele Giurgiu şi Vaslui.
Articol de Arina Petrovici, 01 Iulie 2013, 17:30
Sute de oameni şi animale au fost salvate de pompierii militari din calea viiturilor.
Peste 500 de pompieri militari au fost mobilizaţi în ultimele 24 de ore, din cauza fenomenelor meteo.
116 persoane au fost salvate din calea viiturilor, cele mai multe provenind din judeţele Giurgiu şi Vaslui.
30 de gospodării din localitatea băcăuană Mâgla au fost inundate în urma averselor.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că pompierii militari au ajutat la scoaterea apei din sute de beciuri şi subsoluri din şcoli, spitale şi gospodării.
În judeţul Iaşi se lucrează la supraînălţarea malului râului Nicolina, respectiv la consolidarea digurilor din localităţile cu risc.
Potrivit pompierilor, au fost afectate de inundaţii municipiul Giurgiu şi şapte comune din acest judeţ.
Conform Administraţiei Naţionale 'Apele Române', a fost impusă starea de vigilenţă maximă, întrucât debitele sunt în creştere pe râurile din bazinele hidrografice Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Râmnicu Sărat, Putna, Bârlad, dar şi pe afluenţii Prutului şi pe râurile din Dobrogea.
Populaţia este avertizată să evite trecerile cu vehicule prin vaduri, iar persoanele surprinse de ploi torenţiale să nu se adăpostească în nici un caz sub poduri.
Pagube produse de inundaţii în judeţul Constanţa
Apele s-au retras insa pagubele incep sa devina evidente Cernavodă, comuna Anghel Saligny, Faclia dar şi Ştefan cel Mare şi Cochirleni sunt citeva dintre localitatile din judetul Constanta care se resimt dupa ploaia torentiala de ieri.
In urma evaluarii pagubelor, oraşul cel mai afectat este Cernavodă, iar problema cea mai mare pare să fie de ordin financiar.
Prefecul judetului Constanta, Eugen Bola a declarat ca, in aceste conditii, un ajutor de la Bucureşti este vital. Totodată aproximativ 2 km de drum naţional au fost afectaţi şi peste 10 km de drumuri judeţene.
La Cernavodă situaţia rămâne dificilă pentru că au fost afectate mai multe străzi.
Totodata, in urma sedintei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, reprezentantul Guvernului in teritoriu a trimis o adresă prin care solicita să facă împreună cu Comisiile Locale o evaluare la pagubele provocate de ploile torentiale.
Ploile torenţiale căzute ieri şi astăzi, au dus la acumularea unor cantităţi mari de apă în zonele depresionare, provocând inundarea parţială a unor tronsoane de drumuri judeţene, comunale şi străzi în localităţi.
Cantităţile mari, care au depăşit pe alocuri 100l/mp, au dus la crearea de torenţi pe porţiunile cu pante mari, distrugând carosabilul drumurilor pietruite, acostamentele, rigolele şi au dus la acumularea unor cantităţi mari de potmol pe partea carsoabilă, punând în pericol siguranţăa circulaţiei rutiere.