O treime dintre copii şi adolescenţi „spun că ştiu pe cineva care ar fi consumat droguri”
O anchetă „Salvaţi Copiii România” scoate în evidenţă şi faptul că în general este vorba despre persoane apropiate.
29 Iunie 2024, 14:02
O treime dintre copii şi adolescenţi admit că ştiu pe cineva care a consumat droguri sau substanţe interzise. O anchetă Salvaţi Copiii România scoate în evidenţă şi faptul că în general este vorba despre persoane apropiate, ceea ce arată incidenţa ridicată a consumului în mediul şcolar sau în proximitatea copiilor.
Doar 3% dintre ei au spus că au consumat substanţe psihoactive, însă specialiştii sunt convinşi că procentul real este mult mai mare. Reprezentantul organizaţiei, sociologul Ciprian Grădinaru, atrage atenţia că un rol important în reducerea consumului de droguri în rândul copiilor şi adolescenţilor îl au părinţii, care trebuie să recunoască primele semne,
Ciprian Grădinaru: Incidenţa consumului de substanţe psihoactive în grupul de egali sau în grupul de prieteni a copiilor este destul de ridicată, adică trei din 10 copii spun că ştiu pe cineva în preajma lor care consumă droguri. Pe măsură ce copiii cresc în vârstă, această incidenţă creşte aproape la 40%. Sunt anumite semne, pornind de la schimbări bruşte în comportamentul copilului, faptul că acesta devine mai reticent faţă de părinţi, se ascunde, îşi schimbă brusc grupul de prieteni. În cazul majorităţii copiilor care consumă, părinţii nu ştiu.
Mai mult de jumătate dintre adolescenţii care au admis că au consumat substanţe interzise au recunoscut că au făcut acest lucru de mai multe ori, cel mai des cannabis, urmat de ecstasy şi LSD. Ancheta Salvaţi Copiii mai arată că adolescenţii au şi alte vicii: 27% au declarat că au băut alcool, 19% au fumat ţigări obişnuite, 11% tutun încălzit, iar 16% au vapat.