O tânără ucraineancă refugiată în România a născut
O tânără ucraineancă refugiată în România a născut la Spitalul Judeţean din Suceava.
Articol de Florin Lepădatu, 04 Martie 2022, 08:57
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Ieri, o tânără ucraineancă refugiată în România a născut la Spitalul Judeţean din Suceava.
Atât mama, cât şi fetiţa se află sub supraveghere medicală şi nu au probleme deosebite.
Corespondenta RRA Mihaela Buculei transmite că ieri, 17 persoane dintre cele care au trecut graniţa dinspre Ucraina au ajuns la spitalul din Suceava, iar patru au avut nevoie de internare.
Autorităţile îi îndeamnă pe români să îi ajute pe cei care ar putea avea nevoie de sânge.
În acest scop, programul centrelor de donare a fost prelungit până la ora 17:30.
Totuşi, numărul celor care vin în a doua parte a zilei pentru a contribui cu sânge este foarte redus, motiv pentru care personalul centrelor de transfuzii lansează o invitaţie.
Un reportaj din Galaţi, de corespondenta RRA Maria Măndiţă:
”-: Așa am considerat eu că fac și eu un bine.
-: Sala aceasta de așteptare care, de obicei, era plină de donatori e goală.
-: Da, foarte puțini. Și eu am fost uimită. De exemplu, soțul meu a venit să doneze sânge și de la donarea sângelui a ajuns să doneze trombocite pentru persoanele care au nevoie.
-: Cred că e important să ne mobilizăm, cu ce putem, cât putem, când putem.
-: Am primit apel de la Donorium că e nevoie de sânge 0+, chiar am văzut că la București au pus să doneze special pentru Ucraina. Pentru că putem să o facem și suntem sănătoși, o facem. Și pentru ai noștri și pentru ceilalți, de ce nu.
Totuși, numărul donatorilor de sânge este insuficient față de nevoia din spitale, motiv pentru care programul centrelor de transfuzii sanguine din țară s-a prelungit cu cinci ore. Șefa centrului regional din Galați, Camelia Stoichițescu.
Camelia Stoichițescu: În toată țara s-a luat această hotărâre pentru a veni în sprijinul eventualilor răniți din război. Programul actual este 7:30-17:30.
Reporter: Până când există acest program extins?
Camelia Stoichițescu: Până pe data de 11 martie.
Reporter: A crescut numărul de donatori de când v-ați extins programul de lucru?
Camelia Stoichițescu: Prea puțin a crescut, din păcate. Oamenii ori n-au auzit încă, ori nu și-au putut regla programul, noi îi așteptăm.
Reporter: O invitație în care este completată și de medicul Beatrice Cristian, doctorul dând sfaturi celor care doresc să doneze sânge.
Beatrice Cristian: Noi rugăm să nu mânânce gras cu câteva zile înainte, mai ales în preziua donării, să nu consume alcool, să se alimenteze cu produse care conțin mai mult fier, că doamnele au ieșit cu foarte multe anemii. De exemplu, spanac, urzică, gălbenuș de ou. Chiar le recomandăm să aibă grijă de sănătatea lor înainte să vină să doneze. Chiar rugăm, cei care doresc, să vină, că noi suntem aici și îi așteptăm cu mare drag, fiindcă avem nevoie de sânge și bolnavi în spitale sunt și sânge mai puțin.”
Între timp, românii continuă să fie solidari cu cei fugiţi din Ucraina şi îi ajută cu tot ce pot, într-o mobilizare remarcabilă.
În toate judeţele au loc campanii de strângere de fonduri, alimente, medicamente, produse de igienă, pături şi articole pentru copii, în timp ce alţi oameni îşi oferă casele drept adăposuri şi îşi pun la dispoziţie maşinile personale pentru a ajuta cu transportul.