O şcoală din cinci, fără autorizaţie sanitară
Peste trei milioane de elevi şi preşcolari încep, luni, cursurile. Multe şcoli se confruntă cu probleme legate de autorizaţiile sanitare şi lucrări de reabilitare.
14 Septembrie 2009, 10:02
Peste trei milioane de elevi şi preşcolari încep, luni, cursurile. Şcolile se confruntă, însă, ca şi în alţi ani, cu probleme legate de autorizaţiile sanitare, lucrările de reabilitare sau de transportul elevilor în zonele rurale.
Noul an a debutat însă şi pe fondul nemulţumirilor cadrelor didactice, faţă de proiectul noii legi de salarizare a bugetarilor. Una din federaţiile sindicale din educaţie a decis redeschiderea conflictului de muncă, în timp ce alte două le-au cerut propriilor membri să nu participe la festivităţile de deschidere a noului an şcolar, acolo unde vor fi prezenţi politicieni.
În anul şcolar 2009 - 2010, examenul naţional de bacalaureat va cuprinde două etape: testarea obligatorie a competenţelor de comunicare lingvistice, dar şi digitale, evaluare, prin calificative, în timpul clasei a XII-a, urmând ca, la sfârşitul acesteia, absolvenţii să susţină trei probe scrise, cu caracter obligatoriu: Limba şi Literatura Română, limba şi literatura maternă, pentru elevii care au studiat într-una din limbile minorităţilor naţionale, apoi matematică sau istorie, în funcţie de specializare şi o a treia probă, la alegere.
Noutăţi se înregistrează şi în ceea ce priveşte testarea elevilor claselor a VIII-a. Aceasta se va face într-o singură sesiune, cu două perioade: la limba şi literatura română, limba şi literatura maternă pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale, şi matematică. Subiectele la disciplinele amintite vor fi formulate după modelul evaluărilor internaţionale, gen PISA.
Admiterea la liceu pentru absolvenţii din promoţia anului 2010 se va face fără examen, tot computerizat, pe baza mediei rezultate din următoarele: media generală obţinută la tezele cu subiect unic din clasa a VII-a, cu pondere de 25%, media generală obţinută la evaluarea naţională din clasa a VIII-a cu pondere, de asemenea, de 25%, şi media generală de absolvire a claselor V-VIII, cu pondere, de data aceasta, de 50%.
Noul an şcolar începe şi cu lucrări neterminate
În toată ţara, sunt peste 4.200 de şantiere în lucru, la nivelul şcolilor care, din lipsa fondurilor sau a proastei gestionări a acestora, nu au putut fi închise. De asemenea, din cele aproximativ 22.000 de şcoli existente la nivelul întregii ţări, 4.600 nu au autorizaţie sanitară. Potrivit datelor furnizate de ministerul de resort, cele mai multe dintre acestea se află în mediul rural şi înregistrează un număr mic de elevi, de până la 30.
În Capitală, un număr de 57 de unităţi şcolare care sunt incluse în programul derulat de municipalitate, cu un credit de la BEI, se află încă în şantier. De asemenea, 80 de unităţi din învăţământul preuniversitar, din cele 457 existente în Bucureşti, nu au autorizaţie sanitară. Deficitul de locuri în grădiniţe constituie din nou o problemă. Spre exemplu, în municipiul Bucureşti, planul de şcolarizare a fost depăşit cu aproximativ 9.000 de locuri. Înscrierea celor 9.000 de preşcolari a fost posibilă, însă, prin suplimentarea numărului de locuri la o grupă şi prin extinderea de grădiniţe.