O șansă pentru bolnavii de cancer din România - proiectul RomCan
Scopul principal al RomCan constă în evaluarea factorilor genetici asociați celor mai frecvente tipuri de cancer ce se manifestă în rândul populației din România.
Articol de Adriana Turea, 05 Septembrie 2014, 16:07
Proiectul ”Epidemiologia genetică a cancerului în România (RomCan), a fost lansat, astazi la Bucuresti.
El este dezvoltat în cadrul Programului “Cercetare în Sectoare Prioritare”, finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European 2009-2014 şi cofinanţat de la bugetul de stat.
Scopul principal al RomCan constă în evaluarea factorilor genetici asociați celor mai frecvente tipuri de cancer - pulmonar, colo-rectal, prostatic şi de sân – ce se manifesta în rândul populației din România, în vederea delimitării grupurilor cu risc crescut de a dezvolta acest tip de afecțiuni. In urma studiilor vor fi elaborate și implementate strategii preventive specifice.
Ca o noutate pentru cercetarea medicală din România este faptul că echipa medicala își propune studiul riscului genetic al cancerului în grupurile aparţinând etniei rome, urmărind orice posibila interacțiune între gene și mediul de viaţă caracteristic.
Prin colectarea de informaţii medicale şi date genetice de la peste 4.000 de pacienţi se vor pune bazele infrastructurii necesare pentru cercetarea viitoare a cancerului din România.
Valoarea totală a proiectului se ridică la peste un milion doua sute de mii de euro din care 85 la suta reprezinta bani europeni, 15 la suta cofinantare publica romaneasca, iar peste 93 de mii de euro cofinantare privata.
Coordonarea acestui proiect, ce se derulează pe o perioadă de 34 de luni, este realizată la nivelul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila".
Va participa o echipă multidisciplinară compusă atât din specialiști în domeniul medical - investigatori clinici, specialisti în genetică şi biologia cancerului, biostatistică şi specialişti în epidemiologie şi sănătate publică din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.