O proastă guvernare "poate pune în pericol stabilitatea ţării"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat la sesiunea dedicată aniversării a zece ani de la aderarea României la NATO că o proastă guvernare poate pune în pericol stabilitatea ţării.
Articol de Radiojurnal, 01 Aprilie 2014, 21:10
Preşedintele Traian Băsescu a declarat la sesiunea parlamentară dedicată aniversării a zece ani de la aderarea României la NATO că o proastă guvernare poate pune în pericol stabilitatea ţării.
El a făcut apel la responsabilitatea oamenilor politici şi cerut guvernului şi parlamentului să identifice împreună cele mai bune căi de înzestrare a armatei.
De altfel, şi premierul a subliniat că este nevoie de o creştere a bugetului pentru apărare la 2% din PIB în urmtorii doi ani.
Presedintele Traian Băsescu a subliniat că aderarea la NATO şi UE reprezintă cele mai importante realizări ale României şi a îndemnat clasa politică să finalizeze reformele economice şi pentru întărirea democraţiei asumate încă din faza de preaderare.
Şeful statului a atras atenţia că proast guvernare poate pune în perocol stabilitatea ţării.
"Prin corupţie, prin incompetenţă, prin minciună, prin politizare sau prin deprofesionalizare putem pune n periol România mai mult decât orice altă ameninţare" a mai spus Traian Băsescu.
Preşedintele a cerut guvernului şi parlamentului să ia măsurile necesare pentru înzestrarea corespunzătoare a armatei.
Apartenenţa la NATO, "cea mai mare reuşită diplomatică şi istorică a României"
Primul ministru Victor Ponta şi-a exprimat speraMAPN, armată, nţa ca în următorii ani MAPN să beneficieze de un buget de 2% din PIB.
"Sigur, nu în acest an, an electoral, să susţinem împreună fără nici un fel de acces de populism sau demagogie măsura prin care prin bugetul alocat MAPN creşterea cu 0,2% din PIB anual să ne aducă la acel nivel de 2% pe care cu siguranţă ni-l dorim" a mai spus premierul.
Preşedintele Senatului. Călin Popescu Tăriceanu, i-a criticat pe cei care folosesc subiectul integrării în NATO în scop electoral.
"A pune sub semnul întrebării seriozitatea acestui angajamnt politic şi moral fundamental este un act antipatriotic şi un atentat la interesul naţional. România trebuie să devină un catalizator cu mult mai activ decât până acum în politicile de consolidare a graniţelor NATO şi UE, promovând energic asocierea Ucrainei şi Republicii Moldova la UE, ca etapă în procesul de integrare europeană" a mai spus preşedintele Senatului.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat că apartenenţa la NATO reprezintă cea mai mare reuşită diplomatică şi istorică a României.
"Este o ţară în care există consens, în care există încredere, în care există optimism în interiorul şi în sprijinul acestor instituţii şi acestei direcţii" afirmă Crin Antonescu.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a spus că România riscă să rămân o ţară marginală în UE dacă nu se imprimă un ritm accelerat dezvoltării economice.
"Am rămas datori cu toţii, partidele aflate astăzi în Parlamentul României, la primul obiectiv generat de aderrea la marile instituţii ale Vestului, recuperarea diferenelor de dezvoltare şi de nivel de viaţă care există între România şi ţările dezvoltate ale Occidentului" a mai spus Vasile Blaga.
La finalul şedinţei solemne, parlamentul a adoptat o declaraţie în care este subliniat angajamentul României de a susţine activ rolul NATO ca furnizor de stabilitate.