O parte dintre minerii de la Complexul Energetic Oltenia continuă greva
Ei sunt nemulţumiţi de mărirea salarială de doar 700 de lei propusă de administraţia companiei. Între timp, Tribunalul Gorj a declarat greva ilegală.
Articol de Răzvan Stoichițoiu, 16 Ianuarie 2019, 19:16
O parte dintre minerii de la Complexul Energetic Oltenia continuă greva, nemulţumiţi de mărirea salarială de doar 700 de lei propusă de administraţia companiei. Între timp, Tribunalul Gorj a declarat greva ilegală.
Comisia mixtă de negociere din cadrul companiei a aprobat, pe lângă voucherele de vacanţă, o nouă mărire salarială de 700 de lei brut pentru muncitori. Protestul spontan continuă însă în carierele din judeţul Gorj. Oameni vor o majorare mai mare, de cel puţin 1.000 de lei net, dar nu adaos, ci inclusă în salariul tarifar.
În acelaşi timp, Tribunalul Gorj a pronunţat sentinţa judecătoarească prin care a constatat nelegalitatea grevei în trei cariere şi a dispus încetarea acesteia. Conducerea Complexului Energetic Oltenia precizează că pierderile se cifrează la 15 miloane de lei pe zi, iar minerii care refuză să lucreze pot fi sancţionaţi disciplinar, vor răspunde pentru prejudiciul produs angajatorului sau pot fi traşi la răspundere penală.
Reprezentanţii companiei energetice transmit către salariaţii protestatari un apel la înţelegere, responsabilitate şi raţionament. Termocentralele funcţionează normal, dar în câteva zile stocurile de cărbune se vor epuiza, dacă livrările nu vor fi reluate.
Preţul energiei electrice pe piaţa din România cu livrare astăzi este cel mai mare din regiune şi ajunge la un maxim orar de 630 de lei pe megawatt-oră.
Efectele protestului minerilor, eventualele soluţii pentru deblocarea crizei, dar şi situaţia sistemului energetic naţional au fost analizate astăzi şi la Palatul Victoria de miniştrii energiei, economiei şi finanţelor, într-o şedinţă operativă cu responsabilii din energie. Discuţiile ar urma să fie reluate săptămâna viitoare