O parte din datoriile consiliilor judeţene "ar putea fi plătite"
Premierul Victor Ponta spune că executivul ar putea achita unele dintre datoriile acumulate de consiliile judeţene, în funcţie de modul în care aceste datorii au fost făcute.
Articol de Bogdan Isopescu, 14 Martie 2013, 14:04
Guvernul României ar putea achita o parte a datoriilor consiliilor judeţene, însă trebuie să ţină cont de modul în care acestea au fost făcute.
Declaraţia a fost făcută de premierul Victor Ponta la reuniunea consiliilor judeţene, care are loc în capitală.
Reprezentanţi ai executivului au declarat recent că valoarea acestor datorii sau arierate a crescut în ultima perioadă, ajungând la un miliard şi aproape 200 de milioane de lei, în ianuarie.
Reprezentanţii PSD în teritoriu s-au plâns premierului că dacă vor fi puşi în situaţia să plătească toate aceste datorii ale consiliilor, nu vor mai putea susţine alte proiecte locale.
Situaţia acestor sume restante poate fi rezolvată prin anunţata reorganizare teritorială a României.
Victor Ponta spune că Guvernul nu poate achita datoriile autorităţilor locale, fără a se uita la baza lor bugetară.
Există cheltuieli - afirmă el - pe care consiliile judeţene le-au făcut în baza unor promisiuni.
"Există foarte multe proiecte, care s-au făcut pe vorbele spuse de un ministru sau o doamnă ministru.
"Acolo e profund incorect să plăteşti ceea ce unii au făcut, fără să aibă nicio resursă bugetară, pentru că ar însemna, practic, să-i premiem pe cei care au fost indisciplinaţi şi să-i sancţionăm pe cei care au fost corecţi", afirmă premierul Victor Ponta.
Problemele "ar fi rezolvate prin descentralizare"
Alte datorii vin din sistemul sanitar, unde multe spitale au fost preluate de autorităţile locale, fără a avea şi resurse financiare.
"Ideea ministrului este a unui tip de reorganizare care să mai reducă costurile caselor, iar promisiunea mea este că absolut orice leu rămâne tot la sănătate", susţine premierul.
Datorii există şi pentru lucrările de infrastructură rutieră. Aici problema este că întreaga datorie este egală cu bugetul Companiei Naţionale a Drumurilor.
Toate aceste probleme, spune Victor Ponta, nu ar exista, dacă ar fi pusă în practică descentralizarea.
"M-am săturat să răspund, la guvern, de toate lucrurile din această ţară, pe care dumneavoastră le puteţi gestiona de o sută de ori mai bine şi în afară de legiferarea care aparţine Parlamentului, de control, apărare, externe-justiţie, toate celelalte servicii publice trebuie să se ducă mai aproape de oameni", afirmă Victor Ponta.
Iar la descentralizare, adaugă el, avem şansa de a ajunge o dată cu dezbaterea privind regionalizarea.
Victor Ponta susţine însă că regionalizarea trebuie să facă, mai întâi, subiectul modificării Constituţiei, abia apoi să fie detaliate principiile şi numărul regiunilor.