O nouă zi de negocieri pentru un guvern PSD-PNL-UDMR
Negocierile pentru un guvern PSD-PNL-UDMR au intrat în etapa mai dificilă de armonizare a viziunilor celor trei partide, pentru fiecare capitol al programului de guvernare.
Articol de Alina Bordeiaşu, 10 Noiembrie 2021, 14:16
Negocierile pentru un guvern PSD-PNL-UDMR au intrat în etapa mai dificilă de armonizare a viziunilor celor trei partide, pentru fiecare capitol al programului de guvernare.
De câteva ore, discuţiile au început la o vilă de protocol din Bucureşti, cu domeniile economic şi financiar, unde ar fi nevoie şi de prima intervenţie pentru o rectificare bugetară rapidă. S-ar analiza şi posibilitatea modificării PNRR.
Este o solicitare a PSD, pe care liberalii o privesc cu reticenţă detalii despre evoluţia negociarilor avem acum în direct de la reporterul Radio România Actualităţi, Alina Bordeiaşu. Bună ziua, Alina!
Reporter: Bună ziua! Pe mai multe domenii, între PNL şi PSD, există diferenţe de viziune. Social-democraţii cer măsuri cu impact bugetar, cum ar fi majorarea pensiilor, a alocaţiilor de stat şi a salariului minim de anul viitor. Liberalii atrag însă atenţia că măsurile nu pot fi susţinute financiar. Puncte de vedere diferite sunt şi pe menţinerea cotei unice de impozitare, pentru că PSD doreşte introducerea impozitului progresiv.
De aproximativ o oră, echipele PNL, PDS şi UDMR discută despre justiţie, un capitol important şi sensibil din programul de guvernare. Dacă PNL s-a angajat să desfiinţeze Secţia Specială, PSD şi UDMR nu doresc acest lucru.
Mai mult, liderul social-democrat Marcel Ciolacu spunea că aceasta trebuie să devină mai eficientă. cele trei partide care vor să dea viitorul guvern vor discuta astăzi şi despre priorităţile în domeniile apărare, dezvoltare, transporturi, dar şi energie, în contextul în care se aşteaptă creşteri mari de preţuri la gaze şi energie electrică în această iarnă.
Mâine vor fi din nou negocieri pe alte puncte din programul de guvernare, respectiv muncă, sănătateşi educaţie, apoi vor urma negocieri pe configuraţia cabinetului şi aici se anunţă discuţii aprinse, întrucât PSD vrea un număr mai mare de portofolii, în acord cu ponderea parlamentară.
Este posibil să se decidă extinderea numărului de ministere de la 18 la 20, tocmai pe fondul acestor discuţii.