O nouă viitură, aşteptată pe Prut
Din cauza precipitaţilor abundente atât în România cât şi în Ucraina, cotele Prutului sunt în creştere. Vârful actualei viituri de pe râul Prut va fi sub nivelul celor precedente.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 28 Iulie 2010, 16:14
Din cauza precipitaţiilor însemnate cantitativ căzute în ultimele 24 ore în bazinul superior al Prutului, atât pe teritoriul românesc, cât şi pe cel din vecinătatea graniţei cu Ucraina, se propagă a cincea viitură pe râul Prut, venită de pe teritoriul ucrainean.
Pe baza datelor primite din Ucraina, se estimează că se vor înregistra creşteri de niveluri şi debite pe sectorul românesc al Prutului – amonte acumularea Stânca Costeşti, la staţiile hidrometrice Oroftiana şi Rădăuţi.
La staţia Oroftiana miercuri a fost atinsă cota de 578 cm, cu 108 cm peste cota de inundaţie, având o creştere de 105 cm faţă de ora 06.00 şi se prognzează că în următoarele 6 ore Prutul să crească până la un nivel maxim de 600 cm, cu 150 cm peste cota de inundaţie.
Viitura de pe râul Prut va ajunge în secţiunea Rădăuţi-Prut în cursul zilei de joi, când se prognozează depăşirea cotei de inundaţie în cursul dimineţii cu un nivel maxim de 500-520 cm şi un debit de 1100-1250 mc/s.
Vârful actualei viituri de pe râul Prut va fi sub nivelul celor precedente.
Viitura formată pe râul Prut va fi atenuată în acumularea Stânca-Costeşti, acumulare care s-a comportat foarte bine din punct de vedere tehnic, pe perioada tranzitării viiturilor anterioare.
Autorităţile dau asigurări că în acest moment, lacul de acumulare Stânca-Costeşti este pregătit să preia volumul suplimentar al viiturii care vine din amonte, având o rezervă de circa 300 mil mc. de apă.
Debitul evacuat din acumularea Stânca-Costeşti este în prezent de 180 mc/s şi în funcţie de evoluţia situaţiei, dacă va fi cazul, se vor face manevre până la un debit de cca 650 mc/s.