O nouă sesiune parlamentară
Parlamentarii încep efectiv, luni, activitatea în noua sesiune parlamentară, după ce şi-au stabilit noile conduceri şi agendele de lucru.
Articol de Florin Lepădatu, 04 Septembrie 2017, 07:12
Parlamentarii încep efectiv, luni, activitatea în noua sesiune parlamentară, după ce şi-au stabilit noile conduceri şi agendele de lucru.
Şeful Executivului, Mihai Tudose, va participa, tot luni, pentru prima dată de la preluarea mandatului, la "Ora Premierului" de la Camera Deputaţilor, în cadrul căreia urmează să prezinte starea economiei.
Priorităţile legislative şi strategiile pentru sesiunea de toamnă au fost decise în acest weekend în reuniunile organizate pe litoral atât de putere, cât şi de opoziţie.
Reporterul RRA, Cătălin Purcaru: "Priorităţile în perioada următoare vizează proiectele de lege privind referendumul, justiţia, pensiile, înfiinţarea Casei de Comerţ a României, inclusiv legea bugetului de stat, care ar urma să ajungă în Parlament luna viitoare.
Nu în ultimul rând, liderul PSD, Liviu Dragnea, aminteşte şi de legea privind vânzarea terenurilor agricole şi silvice.
Liviu Dragnea: "Ne interesează să creştem şansele cetăţenilor români de a cumpăra terenurile româneşti.
Nu putem să stăm indiferenţi la ceea ce se întâmplă în România cu terenurile noastre, care sunt cumpărate de către străini."
Lista care conţine obiectivele naţionale de importanţă strategică urmează sa fie completată.
Potrivit premierului Mihai Tudose, aici se vor regăsi Compania Aeroporturi Bucureşti, TAROM şi autostrada Bucureşti-Braşov.
Mihai Tudose: "TAROM-ul şi Aeroporturi Bucureşti - lucrurile stau incredibil, sunt contracte din 2005 cu diverse firme, unele nefinalizate, care pur şi simplu au plecat.
Intenţionăm ca acestea două să fie declarate de importanţă strategică naţională, să ne putem ocupa cu mare celeritate de aceste două proiecte."
În privinţa pilonului II, Ministerul de Finanţe, ASF şi Casa de Pensii vor prezenta o analiză privind comisioanele pe care le încasează fondurile de administrare.
Liderul Alianţei Democraţilor şi Liberalilor, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că pilonul II trebuie menţinut, însă comisionul de administrare nu se justifică.
Călin Popescu-Tăriceanu: "Este un comision de 2,5 % pe care l-au luat fondurile de administrare a pensiilor private.
Acest comision mare a fost dat la început pentru a ajuta fondurile de administrare a pensiilor private.
Până la urmă, aceste fonduri se trezesc cu nişte bani pentru care nu au făcut niciun efort, dar niciun efort să administreze."
Eliminarea impozitului pe dividente va fi introdus atunci când nu va mai exista riscul unor dezechilibre macroeconomice şi a unui excedent de deficit bugetar, susţine liderul ALDE.
Din opoziţie, PNL pregăteşte moţiuni simple şi doreşte plecarea cabinetului Tudose prin moţiune de cenzură.
Liderul liberalilor, Ludovic Orban, se arată încrezător că şi parlamentari din celelate partide se vor alătura acestui demers.
Ludovic Orban: "Vom alege momentul când este din ce în ce mai evident pentru marele public şi mai ales pentru parlamentarii chiar şi ai altor partide parlamentare în afara PSD-ului că acest guvern nu mai poate să continue, când vom avea cele mai mari şanse ca moţiunea de cenzură să întrunească numărul de voturi necesar."
Liberalii pregătesc şi un proiect de lege, prin care traseismul politic să fie interzis, iar parlamentarii care îşi schimbă partidul să-şi piardă mandatul, ca în cazul aleşilor locali.