O noua pistă de decolare-aterizare la baza Mihail Kogălniceanu
Marţi a avut loc și marcarea oficială a începerii lucrărilor la noua pistă de decolare-aterizare a bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu, prima cu destinație militară construită în România după 1990.
Articol de Radio România Actualităţi, 12 Iunie 2024, 08:36
Marţi a avut loc marcarea oficială a începerii lucrărilor la noua pistă de decolare-aterizare a bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu, prima cu destinație militară construită în România după 1990.
Aceasta face parte dintr-un proiect complex de modernizare și extindere a bazei aeriene în următorii 16 ani, după cum relatează corespondentul RRA la Constanța, Sorin Cealera.
Noua pistă, operațională în 2027
Noua pistă de la Mihail Kogălniceanu va avea o lungime de 3.500m și o lățime de 45m și va putea opera toată gama de aeronave NATO, dar și aeronave civile.
Proiectul, cu un cost estimativ de 340 de milioane lei fără TVA, aproximativ 68 de milioane euro, include și un simulator de zbor, zone de staționare, mentenanță și comunicații și se înscrie în seria investițiilor militare din ultimii ani.
”Faptul că timp de șase ani de zile, 2% din PIB au fost direcționați către apărare produce efecte. Deci nu este nimic neașteptat. Pur și simplu se înscrie în viziunea pe care Armata României o are în ceea ce privește rolul pe care cetățenii i l-au încredințat”, a precizat ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.
Pista va deservi în principal escadrila de avioane F16, care va intra în organigrama bazei, ca parte a contractului semnat de România cu Norvegia.
”Vrem să pregătim suficientă infrastructură și suficiente capabilități astfel încât celelalte mijloace, structuri și detașamente necesare constituirii oricărui dispozitiv de securitate să poată fi dislocat în termenul cel mai scurt în regiunea noastră”, spune comandantul bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu, Comandor Nicolae Crețu.
Conform contractului semnat în 2022, perioada de implementare a lucrărilor de proiectare și execuție este de cinci ani.
Noua pistă ar trebui să devină operațională în 2027. /editor Florin Lepadatu/