O nouă misiune în Afganistan pentru Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni"
Militarii Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni" pleacă într-o nouă misiune în Afganistan, unde se vor ocupa de securizarea Bazei Aeriene de la Kandahar.
Articol de Cătălin Purcaru, 29 Ianuarie 2016, 06:35
Prin toate acţiunile sale, România şi-a dovedit capacitatea de furnizor de securitate, iar armata noastră trebuie să beneficieze de o bună pregătire de luptă şi de dotări corespunzătoare, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis în mesajul transmis cu prilejul plecării în misiune a Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni".
Militarii români merg în Afganistan, unde se vor ocupa de securizarea Bazei Aeriene de la Kandahar, alături de instruirea, asistarea şi sprijinirea Armatei Naţionale afgane.
Peste 400 de militari sunt pregătiţi după patru luni de antrenament pentru misiunea NATO din Afganistan.
Ei vor asigura timp de şase luni protecţia Bazei Aeriene de la Kandahar şi vor oferi instruire, sprijin şi asistenţă militarilor afgani.
Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni" este prima unitate care a participat, în premieră, după cel de-al Doilea Război Mondial, la operaţii în afara teritoriului naţional.
Batalionul a fost prezent la misiuni şi exerciţii internaţionale desfăşurate pe trei continente, sub egida ONU, OSCE şi NATO.
Mai mult, este prima unitate din Armata României care a preluat responsabilitatea provinciei Zabul din Afganistan.
La ceremonia desfăşurată la sediul unităţii au participat familiile militarilor, dar şi oficialităţi.
Consilierul prezidenţial Ion Oprişor a transmis mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, care afirmă că România, prin acţiunile sale, şi-a dovedit capacitatea de a fi un adevărat furnizor de securitate.
Şeful statului consideră că acest statut trebuie consolidat atât prin măsurile de politică externă, cât şi prin creşterea capacităţii operaţionale a Armatei României.
La rândul său, ministrul apărării, Mihnea Motoc, a subliniat că militarii români sunt pregătiţi şi de această dată să îşi onoreze obligaţiile asumate în efortul internaţional pentru stabilitatea Afganistanului.
"Misiunea lor nu va fi simplă, va fi chiar foarte dificilă. Nu trebuie să ignorăm faptul că nu vor fi la adăpost de riscuri şi de ameninţări, dar suntem acolo pentru că încercăm să contracarăm împreună cu aliaţii noştri ameninţările de securitate acolo unde ele se manifestă şi să nu le lăsăm să evolueze", a spus Mihnea Motoc.
Misiunea NATO Resolute Support a demarat la începutul anului trecut, după încheierea misiunii forţei internaţionale de asistenţă pentru securitate, coordonată de Alianţa Nord-Atlantică în Afganistan.