O nouă campanie de săpături arheologice în zona fostei colonii Periprava
Acolo au fost înhumaţi, între 1959 şi 1964, peste o sută de deţinuţi politici decedaţi în colonia de muncă ce a funcţionat în apropierea localităii Periprava, judeţul Tulcea.
Articol de Irinel Călin, Tulcea, 17 Iulie 2017, 08:08
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc derulează, timp de zece zile, cea de-a patra campanie de investigaţii arheologice în localitatea Periprava din judeţul Tulcea.
Aici au fost înhumaţi, între 1959 şi 1964, peste o sută de deţinuţi politici decedaţi în colonia de muncă ce a funcţionat în apropierea localităii.
La marginea satului Periprava, o localitate izolată din judeţul Tulcea, situată la graniţa cu Ucraina la începutul anilor '60 a funcţionat o colonie de muncă în care au fost aduşi în special deţinuţi politic.
Scopul nedeclarat şi subînţeles al deportării deţinuţilor a fost exploatarea brutală a muncii acestora, condiţiile nefavorabile din perioada în care această unitate penitenciară a funcţionat au dus la decesul a peste 100 de deţinuţi.
În cele trei campanii anterioare au fost descoperite şi cercetate 20 de morminte, iar osemintele defuncţilor au fost transferate pentru analize specializate la Institutul Naţional de Medicină Legală din Bucureşti.