O mie de posturi din sănătate, "deblocate de guvern"
Premierul Victor Ponta, care a făcut anunţul în şedinţa de guvern, a spus că speră ca această decizie să fie "un semnal de sprijin al domeniului sănătăţii".
Articol de Sorin Solomon, 27 Noiembrie 2013, 15:22
Guvernul a aprobat deblocarea a peste 1.000 de posturi în domeniul sanitar.
Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta care a spus că speră ca această decizie să fie un semnal de sprijin al domeniului sănătăţii.
Deblocarea acestor posturi fusese solicitată de ministrul sănătăţii, în urma negocierilor din această dimineaţă cu sindicatele.
Liderii sindicali spuneau că, în funcţie de aceste negocieri şi de rezultatul şedinţei de guvern, vor decide dacă declanşează sau nu greva generală, anunţată pentru mâine.
"Un memorandum privind deblocarea a 1.124 de posturi, în vederea ocupării lor prin concurs. Avem 1.124 de posturi care se referă în special la personalul medical, mă refer la medici de toate specialităţile, la asistenţi medicale, moaşe, infirmiere" a spus ministrul sănătăţii, Eugen Nicolaescu.
Plata dublă a personalului medical pentru munca în zilele nelucrătoare
Guvernul a avizat plata dublă a personalului medical pentru zilele nelucrătoare, sâmbăta, duminica şi sărbători, şi a aprobat suplimentarea bugetului sănătăţii cu 200 milioane lei în vederea plăţii arieratelor, a anunţat ministrul Eugen Nicolăescu, care a declarat că astfel ar putea înceta greva medicilor, transmite Mediafax.
Executivul a aprobat, miercuri, o notă privind introducerea în regim de urgenţă în Parlament a unui amendament la legislaţia actuală în domeniu, astfel încât orele suplimentare efectuate de personalul medical în zilele nelucrătoare, sâmbăta, duminica şi de sărbători legale să fie plătite dublu.
Aceasta era şi una dintre cererile sindicaliştilor.
"Cerem ca regimul zilelor pe care noi le muncim în sărbătorile legale, sâmbăta şi duminica să rămână în vechea formă", a mai declarat la Radio România Actualităţi preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu.
Totodată, printr-o hotărâre, bugetul ministerului sănătăţii a fost suplimentat cu 200 milioane lei din Fondul de rezervă al Guvernului, sumă care, potrivit lui Nicolăescu, va fi transferată Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru plata arieratelor din sistem, astfel încât anul 2013 să se încheie fără datorii, cât şi pentru cheltuielile de funcţionare ale unităţilor medicale.
Ministrul Sănătăţii a arătat că este vorba de angajamente luate de Guvern cu sindicatele din domeniu, iar în urma şedinţei executivului va avea o întâlnire cu Federaţia Sanitas în urma căreia speră să se pună capăt conflictului de muncă declanşat de aceasta, iar greva de joi să fie suspendată.
Eugen Nicolăescu a reafirmat cu acest prilej că este posibilă creşterea veniturilor personalului medical în 2014, dar etapizat şi în funcţie de veniturile pe care le va aduce în sistem introducerea pachetului de servicii medicale de bază.
Zi decisivă pentru negocierile din Sănătate
Ministrul sănătăţii s-a întâlnit dimineaţă cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, din care fac parte toate asociaţiile profesionale ale cadrelor medicale, apoi e programată discuţia cu Federaţia Sanitas, care au organizat greva de avertisment de luni, transmite Adriana Turea.
Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate îşi exprimă dezamăgirea că Sănătatea nu a primit 5% din PIB si solicită în continuare acest lucru pentru anul viitor.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae a menţionat că se va încheia un protocol între Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate şi Ministerul Sănătăţii.
Totodată, chiar dacă greva este îndepărtată există şi alte forme de protest, a precizat prof. dr. Vasile Astărăstoae.
"Există şi variante care sunt acceptabile, cum ar fi, de exemplu, de a se lua libere, de a nu face gărzi suplimentare, care nimeni nu poate să impună; e şi varianta, în final, dar care acum s-a îndepărtat văzând deschiderea pe care o are Guvernul totuşi către Sănătate, dar rămâne în rezervă, a demisiei în bloc" a mai spus Vasile Astărăstoae.
Ministrul sănătăţii speră că nu se va ajunge la grevă
Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu a declarat că speră ca reprezentanţii medicilor să înţeleagă că pentru moment nu pot fi alocaţi mai mulţi bani şi a prezentat detaliile din protocolul care va fi încheiat, inclusiv modificările din Legea 95 a reformei din Sănătate.
"Să realizăm un dialog instituţionalizat de lucru, permanent, să încercăm ca o parte din ceea ce am hotărât până acum, ca grupurile de lucru să-şi încheie mai repede activitatea şi să promovăm, tot aşa, în regim de maximă urgenţă, ordonanţa pe care deja o avem pe site şi să grăbim avizarea ei şi, de asemenea, undeva în primul trimestru al anului viitor, să avem şi restul modificărilor la Legea 95 înaintate Parlamentului" a mai afirmat Eugen Nicolaescu.
Ministrul sănătăţii a mai menţionat că el crede în înţelepciunea medicilor şi că nu se va ajunge la alte forme de protest.
Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu spune la Radio România Actualităţi că sindicatul este în negocieri avansate cu ministerul sănătăţii "şi se pare că sunt premisele unei înţelegeri, a unei semnări a contractului" care ar putea duce la suspendarea conflictului.
"Nu suntem siguri de asta, dar asta ar duce la suspendarea conflictului şi amânârea grevei în funcţie de ce decide şi Biroul Executivul şi Consiliul Naţional după discuţiile pe care le vom purta astăzi cu ministrul Sănătăţii", a declarat Leonard Bărăscu la Apel Matinal.
Condiţiile minime pentru a se renunţa la greva ar fi, spune liderul federaţiei Sanitas, în primul rând semnarea contractului colectiv de muncă la nivel sectorului de sănătate.