O echipă a Centrului de Educare Canină din Craiova a plecat spre Turcia #cutremur
O echipă a Centrului de Educare Canină din Craiova a plecat spre Turcia. Şeful delegaţiei, Liviu Ionescu: Un efectiv de şase exemplare canine, şase persoane, un coordonator, deci suntem şapte persoane şi încercăm să salvăm cât mai multe vieţi omeneşti.
Articol de Arina Petrovici, 13 Februarie 2023, 19:05
Eforturile internaţionale de salvare a supravieţuitorilor cutremurelor devastatoare din Turcia şi Siria, de acum o săptămână, continuă.
Se vorbeşte tot mai adesea de salvări miraculoase. Şi România contribuie la eforturile de salvare. O echipă a Centrului de Educare Canină din Craiova a plecat spre Turcia.
Reporter: Echipele de salvatori au reuşit, în mod miraculos, să extragă de sub dărâmături supravieţuitori ai cutremurelor catastrofale care au lovit sudul Turciei şi Siria vecină, la o săptămână de la producerea acestora.
Aceste salvări sunt nesperate, pentru că s-au produs cu mult după expirarea perioadei de 72 de ore, considerată crucială pentru şansele de supravieţuire ale persoanelor rămase blocate sub ruine.
Noaptea trecută, în Turcia, şapte oameni au fost găsiţi în viaţă sub dărâmături, printre care şi un copil de trei ani şi o femeie de 60.
În total, 34.000 de salvatori acţionează în prezent în căutarea supravieţuitorilor. Şi România contribuie la eforturile de salvare. O echipă a Centrului de Educare Canină din Craiova a plecat spre Turcia. Şeful delegaţiei, Liviu Ionescu:
Liviu Ionescu: Un efectiv de şase exemplare canine, şase persoane, un coordonator, deci suntem şapte persoane şi încercăm să salvăm cât mai multe vieţi omeneşti. Suntem foarte optimişti, căţeii noştri au experienţă. Nu trebuie să uităm că ei sunt campionii mondiali şi vicecampionii mondiali la ultimele ediţii ale Campionatului Mondial de Salvare al Federației Chinologice Internaționale. Deci, au o experienţă în ceea ce priveşte duritatea şi evaluarea pentru ce este mai greu în asemenea situaţii.
Reporter: În comparaţie cu răspunsul internaţional din Turcia vecină, sinistraţii din Siria consideră că ajutorul este prea mic şi prea lent.
Primul transport de ajutoare internaţionale a sosit în Siria abia joi, camioanele trecând prin Turcia prin singurul punct de tranzit frontalier deschis între cele două ţări.