O creştere sustenabilă a economiei are nevoie de reforme structurale
"În America numai taxele şi moartea sunt sigure, iar în bugetul României creşterile salariale şi reducerile de taxe"
Articol de Florin Lepădatu, 12 Mai 2017, 07:17
În America numai taxele şi moartea sunt sigure, iar în bugetul României creşterile salariale şi reducerile de taxe, însă pentru o creştere sustenabilă a economiei de 5% pe an e nevoie de reforme structurale, spune economistul şef al BNR, Valentin Lazea.
El mai susţine că la noi în ultimii 27 de ani guvernele au avut o sarcină uşoară şi au promis sindicatelor creşteri salariale, iar pentru angajatori reduceri de taxe.
Faptul că toate prognozele privind evoluţia economiei româneşti realizate la nivelul autorităţilor, şi nu numai, pornesc de la premisa că actuala situaţie favorabilă pe care o traversează România va dura pe tremen nedefinit reprezintă o vulnerabilitate, consideră specialiştii prezenţi la o conferinţă de specialitate şi asta pentru că dacă un şoc extern va împinge economia spre un ritm limitat de creştere sau chiar spre recesiune, efectele vor fi mult mai greu de contracarat.
În acest context, economistul şef al BNR, Valentin Lazea, atrage atenţia asupra faptului că actuala creştere economică, apropiată de 5% pe an, va dura numai atât timp cât acţionează efectele măsurilor de relaxare fiscală, ulterior dinamica urmând a se întoarce spre valoarea de 3% anual, adică spre creşterea potenţială a PIB.
Pentru a creşte sustenabil cu 5% pe an, este însă nevoie de reforme structurale în domenii cheie, cum ar fi educaţie, sănătate, cercetare, dezvoltare, infrastructură, capacitate instituţională şi eficienţă energetică, consideră economistul şef al Băncii Centrale.
Pentru toate acestea este nevoie de fonduri care în România sunt direcţionate spre creşteri de salarii şi măsuri de relaxare fiscală.
Valentin Lazea: "Americanii spun că numai moartea şi plata taxelor sunt lucruri sigure.
În bugetul României numai creşterile salariale şi reducerile de taxe sunt sigure, însă este nevoie de bani pentru toate reformele.
Asta se întâmplă pentru că în ultimii 27 de ani guvernele României au avut o sarcină foarte uşoară pentru a mulţumi sindicatele, pe de o parte, şi angajatorii, pe de alta.
Pentru sindicate, ei ştiu că dacă promit creşteri salariale, nimeni nu va mai cere educaţie, sănătate, cercetare-dezvoltare, cadastru sau infrastructură.
Iar în cazul angajatorilor, când oricare guvern le-a oferit reduceri de taxe, au fost mulţumiţi cu acestea.
Numai dacă şi când oamenii şi antreprenorii vor începe să ceară foarte serios măsuri pentru cercetare-dezvoltare, cadastru, infrastructură, absorbţia fondurilor europene, dezvoltarea pieţei de capital etc., abia atunci ne vom putea aştepta ca guvernele să şi realizeze aceste lucruri."