O companie israeliană va monitoriza zona seismică Vrancea anul viitor
O companie israeliană va monitoriza zona seismică Vrancea anul viitor. Instituţia susţine că poate prezice cutremure cu 4 până la 8 ore înainte, locul şi magnitudinea lor.
Articol de Bogdan Isopescu, 30 Noiembrie 2019, 11:51
O companie israeliană va monitoriza zona seismică Vrancea anul viitor. Instituţia susţine că poate prezice cutremure cu 4 până la 8 ore înainte, locul şi magnitudinea lor.
Tehnologia de care dispune i-ar permite să cerceteze ionosfera - stratul superior al atmosferei - şi nu pământul, pentru activitatea de predicţie.
Universitatea Politehnică din Bucureşti este partener al acestui proiect, care îşi propune să prezică peste 90% din seismele din Vrancea.
Reporter: Următoarele testări ale sistemului de avertizare pentru cutremur vor avea loc simultan în California și România și vor dura aproximativ 6 luni. Universitatea Politehnică din București este instituția de cercetare care va supraveghea funcționarea sistemului în România și va înregistra rezultatele testelor, pentru a proba acuratețea previziunilor.
Profesorul Nathan Blaunstein, șeful echipei de cercetare, spune că ideea acestui sistem a fost lansată în anii '80, însă abia anul trecut a putut fi testată cu succes. Noua tehnologie reușește să decodifice date din ionosfera pământului, o parte atmosferei care este influențată major de modificările produse la nivelul scoarței terestre, modificări care au loc cu mult timp înainte de seism.
Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnice, parte a acestui proiect, afirmă că ne aflăm în fața unei premiere internaționale, iar autoritățile statului ar putea să pună în aplicare acest sistem de avertizare seismică în cadrul Sistemului Național RO-ALERT.
Mihnea Costoiu: Această performanță trebuie să fie transformată, adusă în societate într-un mod inteligent. Patru ore pare un timp suficient de mare să cobori din bloc, să îți salvezi viața; înseamnă însă foarte puțin dacă nu suntem capabili să ne organizăm. Este un timp suficient să închidem reactoarele la Cernavodă. Instituțiile trebuie să creeze un sistem de răspuns eficient, astfel încât acest tip de informații să nu creeze panică, ci din contră, să ne salveze, să ne ajute pe noi toți.