Numeroşi medici semnalează imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea în condiţii normale
Medicii de ambulator solicită ridicarea restricţiilor din Sistemul Informatic Unic Integrat până la remedierea de urgenţă a problemelor tehnice, care blochează validarea serviciilor medicale, eliberarea reţetelor şi efectuarea investigaţiilor.
![Numeroşi medici semnalează imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea în condiţii normale](https://www.romania-actualitati.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.romania-actualitati.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F12%2F206031%2F1739378887e6c3ebaa.jpg&w=960&h=540&c=1)
Articol de Radio România Actualităţi, 12 Februarie 2025, 18:43
Medicii de ambulator solicită ridicarea restricţiilor din Sistemul Informatic Unic Integrat până la remedierea de urgenţă a problemelor tehnice, care blochează validarea serviciilor medicale, eliberarea reţetelor şi efectuarea investigaţiilor. Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator atrage atenţia că problemele din sistem afectează şi obligaţiile fiscale ale medicilor, întrucât facturile trebuie transmise către ANAF în termen de cinci zile.
Reporter: Adriana Turea: ”Reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator susţin că de peste o săptămână numeroşi medici semnalează imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea în condiţii normale, ceea ce afectează accesul pacienţilor la tratamente. Ei spun că, deşi procedura prevede că preşedintele CNAS trebuie să emită un ordin pentru deblocarea situaţiei începând cu 5 februarie, acest ordin nu a fost emis, iar termenul legal de trei zile lucrătoare pentru validarea serviciilor medicale raportate a fost deja depăşit.
În aceste condiţii, există riscul real ca serviciile prestate să nu fie recunoscute şi achitate, generând pierderi financiare pentru furnizorii de servicii medicale. Aceştia mai precizează că actualele disfuncţionalităţi îi obligă pe profesioniştii din Ambulator să găsească ferestre orare nocturne în care sistemul funcţionează pentru a putea respecta atât raportările medicale, cât şi cele financiare. Reprezentanţii asociaţiei profesionale consideră că această situaţie este inacceptabilă şi pune presiune suplimentară pe un sistem deja suprasolicitat.”/editor Florin Lepadatu/