Numărul vaccinărilor în România "a scăzut"
Pentru unele patologii, rata de vaccinare a ajuns în România chiar sub limita de siguranţă, adică sub 95%, se arată într-un raport din 2012 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Articol de Radiojurnal, 24 Aprilie 2014, 13:35
În România, a scăzut numărul celor care se vaccinează împotriva bolilor.
Potrivit unui raport din 2012 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru unele patologii, rata de vaccinare a ajuns în România chiar sub limita de siguranţă, adică sub 95%.
Vicepreşedintele Societăţii Române de Medicina Familiei, medicul Sandra Alexiu, susţine că principala cauză a fenomenului, este, în cazul copiilor, reticenţa părinţilor făţă de vaccinare.
"Una dintre cauzele pentru care a scăzut rata de vaccinare este faptul că unii părinţi refuză vaccinarea. Trebuie să înţelegem că asta se datorează, în primul rând, unei informări deficitare. Sunt mulţi părinţi care aleg să fac acest lucru pentru că au auzit de la alţii, pentru că au citit de pe Internet sau au auzit din presă, din surse care nu sunt sigure.
"Ca specialişti, suntem datori să explicăm adevărul despre vaccinuri, despre ceea ce fac, despre ceea ce protejează, despre efectele pe care le pot avea asupra copiilor, pentru că există reacţii mărunte, care pot apărea după vaccinare. Vaccinarea are extrem de puţine contraindicaţii şi medicii recunosc şi este datoria tuturor părinţilor să se informeze din surse valide" a spus Sandra Alexiu.
Astăzi a început Săptămâna Internaţională a Vaccinării.
Campania - iniţiată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii - se desfăşoară anul acesta sub sloganul "Fii Sănătos! Fii responsabil! Vaccineaza-te!".
În România, vor fi activităţi de promovare a vaccinării, dezbateri publice şi conferinţe de presă, în Bucureşti, dar şi în alte oraşe din ţară.