Numărul tinerilor din România "scade cu 50% în următorii 10 ani"
Institutul European din România atrage atenţia că îmbătrânirea accelerată a populaţiei va adânci dezechilibrele de pe piaţa muncii.
24 Aprilie 2013, 14:23
Numărul tinerilor din România se va reduce cu mai bine de jumătate în următoarele decenii.
Ponderea persoanelor în vârstă va creşte cu aproape o treime - sunt rezultatele unui studiu publicat de Institutul European din România, care atrage atenţia că îmbătrânirea accelerată a populaţiei va adânci dezechilibrele de pe piaţa muncii.
Dacă în prezent cinci persoane active susţin una inactivă, până în 2050, raportul va fi de doi la unu.
În următorii 40 de ani, din cauza natalităţii scăzute şi a migraţiei, România va pierde foarte multă populaţie tânără.
Zonele cele mai afectate de fenomenul îmbătrânirii populaţiei vor fi partea de sud-vest şi sud-est.
Conform sondajului realizat de Institutul European, a crescut şi numărul persoanelor care pleacă definitiv din ţără.
Forţă bine instruită care emigrează
În general, românii care pleacă în străinătate reprezintă o forţă de muncă bine instruită.
Din studiu reiese că 12% sunt persoane cu studii superioare, în timp ce mai puţin de o treime din toatlul imigranţilor o reprezintă cei care au aboslvit şcoala primară.
Unul dintre iniţiatorii studiului, Bogdan Suditu recomandă factorilor de decizie măsuri pe termen mediu şi lung pentru a combate fenomenul migraţiei.
"O soluţie e legată de faptul conştientizării acestei probleme demografice şi de migraţie, în aşa fel încât politicile publice legate de sănătate, infrastructură, dezvoltare regională şi teritorială, învăţământ, asistenţă socială, care sunt sectoriale, să fie integrate.
"O abordare personalizată teritorial, în aşa fel încât politicile publice să fie adaptate pentru contextul teritoriilor urbane dinamice şi pentru teritoriile rurale periferice, economice şi sociale", a afirmat Bogdan Suditu.
Prezent la dezbaterea migraţiei în contextul actual a fost şi secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Codrin Scutaru, care a declarat că acest raport va fi analizat în cadrul ministerului, în vederea identificării de soluţii care să combată acest fenomen.