Numărul persoanelor care se vaccinează, în scădere în România
Vaccinarea în România a scăzut constant, de la an la an, iar informaţiile eronate ajunse la populaţie sunt unul dintre motive, spune secretarul de stat Adrian Pană.
Articol de Marilena Frâncu, 22 Aprilie 2013, 18:38
În România, tot mai puţine persoane îşi fac vaccinurile.
În context, cei mai vulnerabili sunt copiii, atrag atenţia pediatrii, la începutul Săptămânii Internaţionale a Vaccinării.
Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, potrivit statisticilor, România are cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană la copiii de până în cinci ani.
Vaccinarea în România a scăzut constant, de la an la an, iar informaţiile eronate ajunse la populaţie sunt una din cauzele care au determinat acest interes diminuat al părinţilor pentru vaccinare - spune secretarul de stat în ministerul sănătăţii, Adrian Pană.
"Informarea populaţiei din diverse medii, mesaje mixte care au fost transmise populaţiei, pe de altă parte modalitatea în care au fost făcute planificările de achiziţii de vaccinuri, au condus la scăderea acceptabilităţii populaţiei pentru vaccinare", spune Adrian Pană.
Vicepreşedintele Comitetului Naţional de Vaccinologie, Alexandru Rafila, prezintă ultimele modificări ale programului naţional de imunizări.
"Vaccinul rubeolă, rujeolă, oreion, un vaccin extrem de eficient a fost introdus în anul 2005. Ulterior, în anul 2012, vaccinul hexavalent, e un vaccin important, pentru că el creşte complianţa la vaccinare - în loc să înţepăm de două ori copilul, îl înţepăm o singură dată.
"Şi ca o noutate a acestui an, vaccinul pneumococic, respectiv vaccinul HPV, opţional în cadrul calendarului din acest an", afirmă Alexandru Rafila.
Stocurile de vaccin pentru copii, epuizate la Sibiu
Eradicarea variolei, înlăturarea poliomielitei şi dispariţia difteriei au fost realizate prin imunizarea populaţiilor.
Vaccinurile sunt sigure şi eficiente, iar vaccinarea salvează vieţi - este mesajul transmis atât de medici, cât şi de autorităţile sanitare cu prilejul Săptămânii Internaţionale a Vaccinării.
În judeţul Sibiu s-au epuizat stocurile la două tipuri de vaccinuri care se administrează copiilor în vârstă de până la un an.
Este vorba de vaccinul hexavalent şi de Pentaxim, anunţă medicul Georgeta Marga, de la Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană, care atrage atenţia că situaţia ar fi generală la nivel naţional.
"Aşteptăm şi deja am primit informaţii de la Centrul de Control şi de la Ministerul Sănătăţii că sunt în curs de aprobare stocurile deja existente la Unipharm pentru a fi distribuite, repartizate pe judeţe, pentru vaccinarea copiilor mici. Din păcate, stocurile s-au epuizat la nivel naţional pe la începutul anului şi nu s-au făcut decât acum achiziţii de produse.
"Vaccinul hexavalent este diftero-tetano-pertussis, haemophilus influenzae şi hepatită B şi poliomielită. Se vaccinează la 2 şi la 6 luni, iar celălalt, pentaxim, care conţine tot aceleaşi componente, mai puţin hepatita B, se administrează la 4 luni şi la 12 luni", declară Georgeta Marga.