Numărul paturilor din spitale, "redus cu 5000"
Guvernul a analizat stadiul reformei în sistemul sanitar şi a anunţat că o parte din spitale îşi vor pierde finanţarea de la 1 aprilie. Ministrul sănătăţii spune că reanalizează lista spitalelor propuse spre desfiinţare.
Articol de Petruţa Obrejan, 23 Februarie 2011, 18:56
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, spune că reanalizează lista spitalelor propuse spre desfiinţare, dar cu siguranţă că o parte dintre acestea îşi vor pierde finanţarea de la 1 aprilie.
Anul acesta numărul total de paturi din spitale va fi cu 5.000 mai puţine faţă de anul trecut, potrivit unei decizii luate în şedinţa de guvern de miercuri.
Procesul de reorganizare a spitalelor va continua, a afirmat ministrul sănătăţii, Attila Cseke.
El a adăugat că în acest moment situaţia fiecărei unităţi medicale este reanalizată fiindcă de la 1 aprilie Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate nu va mai finanţa unele unităţi spitaliceşti.
"În funcţie de lista finală pe care o vom stabili pe reprofilare, cele propuse spre reprofilare în mod cert nu vor avea finanţare de la CNAS de la 1 aprilie - trebuie să se reorganizeze în altceva, cămin de bătrâni sau centre de permanenţă", a declarat Cseke Attila.
Attila Cseke a declarat că decizia finală privind transformarea acestor spitale aparţine autorităţilor locale.
"Obligaţia guvernului a fost aceea de a oferi soluţii de transformare a instituţiei respective în cămin de bătrâni cu finanţare de la bugetul de stat, în centre de permanenţă cu finanţare de la bugetul de stat, adică există posibilităţi de continuare a activităţii.
"Pot să vă dau chiar şi exemple: centrele de sănătate - care, după cum ştiţi, nu au linii de gardă- prin transformarea lor în centre de permanenţă, practic, locuitorii acelei zone deservite de acel spital vor avea mult mai mult decât au astăzi. Astăzi ei nu au seara sau noaptea niciun medic la care să se adreseze", a declarat Attila Cseke.
Tot miercuri, guvernul a aprobat şi Planul naţional de paturi. Ministrul sănătăţii a declarat că acest plan stabileşte finanţarea pe următorii trei ani a unui număr de paturi în sistemul medical de stat şi în cel privat, astfel încât în 2013 România să se apropie de media europeană, şi anume de 5,61 de paturi la mia de locuitori.