Numărul pacienţilor cu boli intestinale inflamatorii creşte
Specialiştii spun că aceste boli sunt specifice ţărilor dezvoltate dar au la bază şi predispoziţia genetică.
Articol de Adriana Turea, 04 Noiembrie 2012, 10:57
În jur de cinci mii de români au fost diagnosticaţi cu boli intestinale inflamatorii, afecţiuni de care suferă la nivel mondial cinci milioane de oameni.
Aceste boli afectează mai ales persoanele care au între 10 şi 40 de ani.
Centrul de cercetare din cadrul spitalului Colentina din Bucreşti continuă perfecţionarea specialiştilor gastro-enterologi cu un program pilot de dezvoltare a abilităţilor de diagnostic şi tratament în bolile inflamatorii autoimune.
Boli ale ţărilor bogate
Medicul Bogdan Mateescu i-a explicat Adrianei Turea că aceste boli sunt foarte greu de diagnosticat şi pot fi confundate uşor cu alte tulburări.
"Sunt nişte boli din sfera digestivă, care afectează intestinul, a căror cauză exactă nu se cunoaşte în ziua de astăzi, dar se pare că este vorba de o interacţiune complexă între anomalii genetice şi funcţionarea defectuoasă a sistemului imun localizat la nivelul intestinului, care face ca sistemul imun să nu recunoască şi să nu tolereze flora microbiană pe care toţi oamenii o au în mod normal în intestin şi cu suferinţe din sfera acceptabilă şi până la deces pentru cel care este bolnav de această boală", a declarat Bogdan Mateescu.
El a a adăugat că aceste boli sunt specifice ţărilor bogate
"Ceea ce este interesant pentru aceste boli este că ele sunt tipice ţărilor dezvoltate şi populaţiei bogate", a mai spus Bogdan Mateescu.
În cazul acestor afecţiuni există o predispoziţie genetică.
"Avem multiple linii de tratament, începând de la un rol oarecum limitat al nutriţiei, pentru că s-ar putea ca ceea ce contribuie la apariţia acestor boli, mai des în Vest, să fie ceea ce mănâncă ei şi ceea ce începem să mâncăm şi noi, să contribuie tipul de alimentaţie fast food şi avem, de asemenea, tratamente medicamentoase şi, în final, există chirurgia limitată la cazurile în care tratamentul medical nu poate face faţă, o soluţie de rezervă", a mai spus Bogdan Mateescu.