Numărul minerilor bolnavi, "în creştere"
Numărul cazurilor de îmbolnăvire, aproape dublu de la un an la altul, poate fi explicat atât prin îmbătrânirea angajaţilor din mine, cât şi prin nivelul tot mai ridicat de stres.
Articol de Ilie Pintea, 18 Aprilie 2013, 14:35
Numărul minerilor care şi-au luat concedii medicale a crescut constant.
Specialiştii spun că numărul minerilor bolnavi, aproape dublu de la un an la altul, se poate explica atât prin îmbătrânirea angajaţilor din mine, cât şi prin nivelul tot mai ridicat de stres la care sunt supuşi aceştia.
Starea de sănătate a celor care lucrează în exploatările miniere din Valea Jiului pare să se degradeze de la un an la altul.
Cumulate, zilele de concediu medical pentru anul trecut depăşesc 400 de ani la un efectiv de 5.130 de angajaţi.
Gabriel Petrescu, şeful serviciului de sănătate şi securitatea în muncă de la Societatea Naţională a Huilei Petroşani.
"Pe tot anul trecut, în jur de 150 de mii de zile de foi de boală. Anul 2013, pe primul trimestru, avem un număr 23.450 de zile de foaie de boală, comparativ cu anul trecut cu 2.000 de zile de foaie de boală mai mult.
"Putem vorbi de mineri tot mai bătrâni. Nu ştiu dacă o dată cu vârsta nu intervin şi anumite afecţiuni", spune Gabriel Petrescu.
Bolile profesionale se înmulţesc
Pe de altă parte, şi numărul cazurilor de boli profesionale este în creştere, iar afecţiunile asociate stresului au făcut anul trecut mai multe victime decât accidentele de muncă din subteran.
Ileana Bodea, de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara, spune că a crescut numărul bolilor profesionale.
"Au crescut foarte mult bolile profesionale, aproape se dublează de la un an la altul. Dacă se face o analiză în timp, afecţiunile cardiovasculare care au legătură cu stresul, nu stresul numai de la locul de muncă.
"E foarte greu de separat stresul de la locul de muncă cu stresul de acasă, dar cumulat ajungi la astfel de afecţiuni care conduc la decese şi la locul de muncă", spune Ileana Boldea.
Situaţia angajaţilor de la Societatea Naţională a Huilei nu are prea multe şanse de îmbhunătăţire.
Anul acesta încă 500 de mineri vor fi concediaţi, iar cei care vor rămâne să muncească în subteran vor trebui să lucreze în plus, pentru că deşi personalul va fi redus producţia contractată este aceeaşi.